Univerzita Palackého bude hostit desítku cestovatelských legend

Olomouc – Představí přední cestovatelské legendy z Česka i ze zahraničí zavítají v následujících deseti týdnech do Olomouce, Univerzita Palackého uspořádá sérii debat.

„Sérii besed otevře příští týden Rakušan Peter Habeler, který jako první dosáhl vrcholu nejvyšší hory světa bez kyslíkových přístrojů. Návštěvníkům se představí také horolezkyně Dina Štěrbová, která se zasadila o postavení nemocnice v pákistánských horách, či Michal Vičar, jenž projel legendárním embéčkem čtyři kontinenty. Do Olomouce dorazí i diplomat Hynek Kmoníček,“ řekl k bohatému programu mluvčí univerzity Radek Palaščák.

Zahájení a první beseda proběhne v kapli Božího těla, hostem bude Habeler. „Průkopník alpského stylu zavítá do Olomouce poprvé," upozornil cestovatel a autor výstavy Šangri-la Rudolf Švaříček, který na sérii besed s univerzitou spolupracuje. Habeler je horolezeckou legendou díky průlomovým výstupům na osmitisícovky alpským stylem, tedy bez použití lan, výškových táborů a bez pomoci nosičů. Vrcholné výkony podnikl s Reinholdem Messnerem. Jako první stanuli na nejvyšším vrcholu planety bez kyslíkových přístrojů a podpory nosičů.

Hynek Kmoníček
Zdroj: ČT24/ISIFA

Další cestovatelé Olomoučany provedou každé následující úterý například Indií, Pákistánem, Vietnamem či Bangladéšem. Mezi jinými to bude Hynek Kmoníček, diplomat a bývalý velvyslanec v Austrálii, který nyní působí jako ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Cestu kolem světa embéčkem přiblíží Michal Vičar, jehož 40.000 kilometrů dlouhá výprava tímto legendárním vozem přes čtyři kontinenty trvala sedm měsíců.

Dina Štěrbová
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

V cestovatelské sérii se představí i horolezkyně Dina Štěrbová, která si připsala v roce 1984 ženský prvovýstup na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju. Společně s Vítězslavem Dokoupilem se zasloužila o vybudování české polní nemocnice pod úpatím ledovce ve výšce 3000 metrů nad mořem. Dva olomoučtí horolezci ji do vesnice Arandu poznamenané bídou a katastrofální zdravotnickou péčí dopravili po dvouletém úsilí v roce 2007.

Asijský kontinent představí cestovatel David Švejnoha, Vietnamem posluchače provede Karel a Jana Wolfovi. Chybět nebude ani vodák Robert Kazík, jenž má na kontě prvosjezd indické Brahmaputry. Celý cyklus uzavře Ivo Petr, který prošel stovky pohoří a vystoupil na tisíce vrcholů v 70 zemích čtyř kontinentů.