Dětská olympiáda odstartovala slavnostním ceremoniálem

Havlíčkův Brod - Slavnostním ceremoniálem začal v Havlíčkově Brodě šestý ročník zimní olympiády dětí a mládeže ČR. Jedné z největších celostátních sportovních akcí pro mládež se do 24. ledna zúčastní přes 1 000 závodníků a přes 240 trenérů ze všech 14 krajů České republiky. Počasí hrám příliš nepřeje, teploty se drží nad nulou a místy má pršet. Některé lyžařské soutěže musely být kvůli nedostatku sněhu přesunuty jinam.

Devadesátiminutový slavnostní ceremoniál na zimním stadionu Kotlina byl velkou světelnou show, sledovalo ho přes 3 500 diváků, další stovky jich zůstaly před halou. Doprovázen byl projekcí a efekty na třech velkoplošných obrazovkách. Nejdůležitější okamžiky zahájení se odehrály na skleněném podsvíceném pódiu.

Nástup výprav provázel Tam Tam Orchestra, nechybělo vztyčení olympijské a české vlajky, zazněla hymna, v programu bylo i složení olympijských slibů či efektní zapálení olympijského ohně. Mezi hosty byl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a krajští hejtmani.

Ozdobou ceremoniálu byli vlajkonoši. Byla mezi nimi řada úspěšných medailistů, třeba běžkyně Jarmila Kratochvílová, lyžařka Kateřina Neumannová či hokejista Jiří Holík, který vedl domácí tým.

O medaile se bude bojovat od pondělí

Boje o medaile začnou v pondělí. Ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě se uskuteční soutěže v běžeckém lyžování, biatlonu a lyžařském orientačním běhu. Na sjezdovce Šacberk v Jihlavě namísto ve Velkém Meziříčí budou mladí sportovci soutěžit v alpském lyžování a snowboardingu.

Plánovaný freestyle snowboarding byl nakonec z programu vypuštěn. Zimní stadion ve Žďáru nad Sázavou bude hostit soutěže v krasobruslení a rychlobruslení, hokejový turnaj se uskuteční na zimních stadionech v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Kromě typicky zimních sportů se bude soutěžit i ve hře na akordeon.

Historie olympiády dětí a mládeže se začala psát v roce 2003, kdy se v Pardubickém kraji uskutečnila letní premiéra této soutěže. Zimní varianta olympiády byla na programu poprvé v únoru 2004, kdy mladé sportovce hostil Středočeský kraj. Nyní se tyto akce odehrávají ve dvouletých cyklech.