Soudce Pešek nesoudí, stále ale pobírá půlku platu

Brno – Obžalovaný soudce brněnského městského soudu Jiří Pešek už rok nesmí vykonávat svou funkci, protože podle státního zástupce zasahoval do nezávislosti soudu. Hlavní líčení v jeho kauze ale zatím nařízené nebylo. Postup má nařídit Krajský soud v Ostravě, ten ale ve věci dosud nerozhodl. Městský soud v Brně tak postrádá jednoho soudce. Pešek navíc celý rok pobírá poloviční plat.

Případ brněnského soudce Jiřího Peška dostal přidělený Okresní soud ve Frýdku-Místku. Soudce, který se měl kauze věnovat, ale nebyl spokojen s procesními postupy, a proto vrátil případ státnímu zastupitelství. To však s vrácením nesouhlasilo a podalo stížnost. O dalším postupu v celé věci má nyní rozhodovat Krajský soud v Ostravě.

Pro Městský soud v Brně, kde Pešek působil, to znamená, že je už celý rok bez jednoho soudce. Pešek byl sice dočasně zbaven funkce, neznamená to ale, že by soudcem přestal být úplně. Stále například pobírá 50 procent měsíční odměny.

Pešek údajně ovlivňoval soudce

Soudce Pešek podle státního zastupitelství čelí dvěma obviněním. Svému spřátelenému advokátovi Miroslavu Klusáčkovi údajně přednostně a mimo pořadník přidělovat případy ex offo. Dále se měl podle státního zástupce Pešek snažit ovlivňovat kolegu soudce Miloše Žďárského v korupční kauze Kvapil-Novotný. Pešek údajně předal soudci obálku s materiály, které měly znevěrohodnit svědka.

Jiří Pešek (vpravo) se svým advokátem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Právě z těchto dvou trestných činů byl Pešek loni v srpnu obžalován. „Jedná se o dva trestné činy - zneužití pravomoci úřední osoby a zasahování do nezávislosti soudu,“ řekl státní zástupce Michal Galát. Protikorupční policie Peška obvinila už v prosinci 2012.

Ministr spravedlnosti Peška zprostil funkce loni v lednu na počátku vyšetřování. Proti stíhání Pešek podal stížnost, Nejvyšší státní zastupitelství ji pak na začátku srpna zamítlo. Peškovi hrozí až tříletý trest. Soudní průtahy ale konečný verdikt nad brněnským soudcem oddalují.

Vstup Ondřeje Schneidera o brněnském soudci Peškovi (zdroj: ČT24)