Divadlo uvádí Staré zbraně Daniela Balabána

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské otevírá v galerii ve foyeru výstavu obrazů Daniela Balabána - jednoho z nejvýraznějších českých malířů střední generace. Komorní ukázka z jeho tvorby z prvních let nového tisíciletí se jmenuje Staré zbraně. Tématem je tělo.

„Výstava laureáta prestižní ceny Michala Ranného za rok 2012 Daniela Balabána navazuje na představení grafika Zbyňka Janáčka a malířky Hany Puchové, jejíž obrazy nově upravený výstavní prostor v Divadle Antonína Dvořáka loni otevřely,“ uvedl kurátor Martin Klimeš. Dodal, že cílem je ukázat tvorbu výrazných umělců žijících a tvořících v Ostravě, jejichž význam a umělecké kvality jsou nadregionální.

Daniel Balabán
Zdroj: ČT24/Národní divadlo moravskoslezské

Malíř a pedagog Daniel Balabán, který vede od devadesátých let ateliér malby na Fakultě umění Ostravské univerzity, to splňuje více než bohatě. „S Ostravou, ve které autor žije od šedesátých let, je spjat jeho soukromý i profesní život. Na řadě jeho maleb se objevuje industriální krajina a prostředí městské periferie,“ řekl Klimeš. Dodal, že v posledních letech Balabána nejvíce zajímá lidská figura přemítající o smyslu života.

Výstava Staré zbraně představuje soubor obrazů z let 2001 až 2004, který sjednocuje téma těla. „Název výstavy je metaforou bazální přitažlivosti ženského těla, potažmo těla vůbec. Tělo je zbraň, která je podmaňující, ohrožující i ohrožená. Její přitažlivost a extáze vyniká právě díky silám zmaru a pomíjivosti, které na ni působí,“ vysvětluje Daniel Balabán.

Na výstavě v divadle jsou olejomalby i lehčí práce provedené sprejem a šablonami. Výstava bude přístupná vždy hodinu před představením do 6. března.