Berdych přehrál Ferrera a je poprvé na Australian Open v semifinále

Melbourne - Tomáš Berdych porazil Španěla Davida Ferrera 6:1, 6:4, 2:6 a 6:4 a poprvé v kariéře postoupil do semifinále grandslamového Australian Open. Soupeřem českého hráče v boji o finále bude buď čtyřnásobný vítěz turnaje Srb Novak Djokovič, nebo Švýcar Stanislas Wawrinka. Ve čtvrtfinále čtyřhry naopak skončily Andrea Hlaváčková s Lucií Šafářovou. České tenistky prohrály s třetími nasazenými Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou 1:2 na sety. Náš web sledoval utkání v podrobné textové on-line reportáži.

Do semifinále Australian Open se svěřenec trenéra Tomáše Krupy dostal v Melbourne Parku až na jedenáctý pokus, čímž vyrovnal rekord turnaje. Berdych zářil po utkání spokojeností. „Fyzicky i psychicky to byl strašně náročný zápas,“ prohlásil bezprostředně po zápase v rozhovoru na kurtu Berdych. „Je to vůbec poprvé, co jsem vyhrál v aréně Roda Lavera,“ připomněl s úsměvem český tenista.

Djokovič, nebo Wawrinka? Berdych má své přání. „Ať vyhraje lepší, ale pokud bych si mohl vybrat, tak s Novakem hrát nechci,“ řekl Berdych, který má s Djokovičem vysoce negativní bilanci, ze 17 zápasů vyhrál jen dva.

První dva sety proběhly hladce

Berdychovi se povedl vstup do utkání, při první příležitosti vzal Ferrerovi podání a první set vyhrál po půlhodině hladce 6:1. Ve druhém sice poprvé na Australian Open vlastní servis ztratil, přesto soupeře udolal 6:4. "Využil jsem šance, které jsem si vypracoval. David
nebyl v prvních dvou setech nejlepší, zatímco já se cítil skvěle a hrál dobře, ale věděl jsem, že to nebude jednoduché," řekl Berdych.

Nadějný byl i třetí set, ale Berdych za stavu 2:2 nevyužil tři brejkboly a vzápětí prohrál čtyři gamy po sobě. „Nehrál jsem ten set dobře,“ zhodnotil stroze Berdych.

Klíčový game ve čtvrtém setu

Ve čtvrtém setu Berdych zmobilizoval síly. Měl namále za stavu 1:2, ale všechny tři brejkboly odvrátil a vzápětí vzal Ferrerovi popáté v utkání podání. „Od druhého setu to bylo nahoru dolů. Stále jsem se snažil soustředit na svůj tenis. Hodně mi pomohlo, že jsem udržel ten náročný game a potom ho hned brejkl,“ řekl Berdych.

Rozzlobený David Ferrer v utkání s Tomášem Berdychem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jeho hru zdobila trpělivost i přesnost a hodně se tlačil soupeři do bekhendu. Neúnavný bojovník Ferrer se nevzdával, ale Berdych hrál přímočařeji a lépe trefoval rohy kurtu. První mečbol měl Berdych za stavu 5:3 při podání Španěla. Zariskoval return a hlavní rozhodčí opravil lajnového nahlášením autu, což potvrdilo Jestřábí oko. Český hráč tak zápas ukončil po více než třech hodinách až při svém podání.

Postupem do semifinále se Berdych dostal mezi nejlepší čtyři i na zbývajícím grandslamu. V roce 2010 přešel ve Wimbledonu až do finále, což je jeho největší úspěch a semifinále hrál i v Roland Garros 2010 a na US Open 2012. Berdych se stal po dvanácti letech prvním českým semifinalistou Australian Open. Naposledy to dokázal bývalý pátý hráč světa Jiří Novák v roce 2002.

Li Na a senzačně i Bouchardová jsou v semifinále

Již jistou semifinálovou dvojici tvoří čínská tenistka Li Na a devatenáctiletá Kanaďanka Eugenie Bouchardová. Čtvrtá nasazená Li Na si ve čtvrtfinále poradila s Italkou Flavií Pennettaovou dvakrát 6:2 a Bouchardová otočila zápas se Srbkou Anou Ivanovičovou a přemožitelku Sereny Williamsové z USA porazila 7:5, 5:7 a 6:2.

Li Na, finalistka úvodního grandslamu sezony z let 2011 a 2013, porazila v souboji jednatřicetiletých hráček Pennettaovou bez větších problémů za pomoci dobrého podání. Bouchardová vyhrála nad Ivanovičovou díky 47 vítězným úderům a stala se první kanadskou tenistkou, která postoupila na Australian Open do semifinále dvouhry.

„Od pěti let pracuji na tom, abych byla úspěšná. Obětuju tomu hodně, takže to není až takové překvapení. Očekávala jsem to,“ řekla Bouchardová sebejistě. „Mám za sebou další krok v turnaji, ale ještě není konec. Už se těším na další zápas,“ dodala 31. hráčka světa.

Výsledky Australian Open

Muži: Dvouhra - čtvrtfinále: Berdych (7-ČR) - Ferrer (3-Šp.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4.

Ženy: Dvouhra - čtvrtfinále: Li Na (4-Čína) - Pennettaová (28-It.) 6:2, 6:2, Bouchardová (30-Kan.) - Ivanovičová (14-Srb.) 5:7, 7:5, 6:2.

Ženy: Čtyřhra - čtvrtfinále: Makarovová, Vesninová (3-Rus.) - Šafářová, Hlaváčková (7-ČR) 6:2, 2:6, 7:6 (7:4).

Juniorky: Dvouhra - 2. kolo: Wallaceová (Brit.) - Novotná (ČR) 6:2, 6:1.

Vydáno pod