Herec Ondřej Sokol si vyzkoušel filmovou režii

Pomalu se blíží premiéra s nadějemi očekávaného filmu Ondřeje Sokola Krásno, kterého koproducentem byla Česká televize. Populární herec a divadelní režisér si zahrál hlavní roli, podílel se na scénáři a hlavně si poprvé vyzkoušel filmovou režii. S výsledkem dnes byli seznámeni novináři, distribuční uvedení je naplánováno na 30. ledna, kdy také web ČT24 přinese recenzi tohoto autorského snímku. Podívejte se na ukázku:

Ukázka z filmu Krásno (zdroj: ČT24)

„Snažili jsme se najít ironický pohled na věci, které komické nejsou. Jde jen o to umět to citlivě zachytit, najít tu správnou optiku, jak to sejmout,“ poodhalil trochu záměr režisér Ondřej Sokol, který svou celovečerní prvotinu natáčel v průběhu měsíců květen až červenec 2013. Převážná část snímku se natáčela v Šumperku, zbytek potom v ateliérech i exteriérech v Praze.

Šumperský panelák jsme natočili v Praze

„Lokace jsou reálná místa spjatá s historií v životě autorů, takže jinde by ani natáčet nešlo. Šumperský panelák jsme ale například natočili až v Praze, protože v Šumperku jsou už všechny domy opravené a my jsme potřebovali ten typicky omšelý,“ vysvětlil jeden z producentů snímku Daniel Strejc ze společnosti love.FRAME.

První klapka částečné autobiografie Ondřeje Sokola a jeho nejlepšího kamaráda z dětství herce Martina Fingera padla na začátku května v šumperském krematoriu, poslední v polovině července u vodní nádrže Krásné nedaleko Šumperka, z níž vychází i název snímku a která hraje ve filmu důležitou roli. „Spousta věcí je tam fikce a i snahou Ondřeje jako režiséra bylo, abychom nehráli sami sebe, ale své filmové postavy,“ komentuje Finger.

Ve filmu dále uvidíte Ondřeje Malého, Michala Pavlatu, Dalibora Gondíka, Michala Suchánka, Ninu Divíškovou, Jana Kačera, Markétu Stehlíkovou nebo Jana P. Muchowa, který je zároveň autorem hudby. Jednu z menších rolí dokonce režisér svěřil svému devítiletému synovi Adamu Sokolovi. „Ve scénách, které se odehrávají v době, kdy jsme byli malí kluci ve věku mého syna, jsem využil toho, že je mi podobný, takže se tam objeví spolu se třemi dalšími podobně starými kluky,“ upozornil režisér.

Zajímavostí je také fakt, že filmoví fanoušci mohli od začátku vznik snímku podpořit pomocí u nás zatím nepříliš používaného crowdfundingu, kdy si na stránkách krasno.csfd.cz zakoupili předmět nebo zážitek vážící se k filmu. „Využilo toho několik stovek lidí, ze dvou třetin šlo o ženy. Největší zájem byl o uvedení jména v titulcích filmu, oficiální trika či hrnky, fanoušky ale zajímaly i vstupenky na předprojekci či premiéru,“ uvedl producent Vojtěch Frič.

Našlo se také téměř dvacet lidí, kteří si zaplatili drobnou komparzní roli, aby se mohli sami účastnit natáčení. A nedávno proběhla také návštěva několika fanoušků ve studiu při dokončování filmu. Jedním ze zážitků byla i možnost zhlédnout předpremiéru snímku již v prosinci tohoto roku v Šumperku, kterou si zaplatilo 30 lidí.

Krásno – ČR 2014. Režie: Ondřej Sokol. Scénář: Ondřej Sokol, Martin Finger, Petr Vydra Kamera: Tomáš Sysel. Hrají: Ondřej Sokol, Martin Finger, Jana Krausová, Zuzana Stavná, David Matásek, Karel Roden, Jaroslav Plesl, Ondřej Malý, Michal Pavlata, Nina Divíšková, Jan Kačer, Michal Suchánek, Dalibor Gondík, Markéta Stehlíková, Jan P. Muchow, Andrea Daňková a další.