Kriminalita v kraji stoupla. Policie v Ostravě, Havířově a Karviné posílí

Ostrava - Kriminalita v Česku vzrostla oproti loňsku o téměř sedm procent. Podle odborníků to souvisí i s amnestií Václava Klause. Také policisté z Moravskoslezského kraje loni řešili o dva tisíce případů více než v roce 2012. Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel potvrdil, že na tom mají recidivisté výrazný podíl.

Podle policejních statistik figurují recidivisté v každém desátém trestném činu. Náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita uvedl, že vysoká kriminalita vyplývá i ze specifik kraje a složité sociální situace spojené s vysokou nezaměstnaností a dalšími negativní jevy. Ředitel Tomáš Kužel dodal, že hodně lidí páchá zločiny kvůli drogám.

Vedení policie rozhodlo, že policii v Moravskoslezském kraje posílí kvůli vysoké kriminalitě sto padesát nováčků. Většina z nich zamíří do Havířova, Karviné nebo Ostravy, kde jsou posily nejvíce zapotřebí. „Budeme mít nového ministra vnitra i financí, kteří o situaci v našem regionu vědí, takže věříme, že náš rozpočet může ještě doznat změn k lepšímu,“ podotkl Kužel.

Tomáš Kužel
Zdroj: ČT24

Jen v Ostravě policisté evidují za minulý rok sedmnáct tisíc trestných činů. V devíti regionech České republiky takového čísla nedosáhli ani za celý kraj. Z celkového počtu téměř čtyřiceti tisíc trestných činů v Moravskoslezském kraji jich policisté objasnili téměř polovinu. Pozitivní také je, že ubylo nejzávažnějších zločinů - vražd. V roce 2013 jich řešili nejméně za posledních dvacet dva let.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)