Nové díly Postřehů odjinud nás zavedou do Baskicka

Ostrava – I v letošním roce nabídne divákům České televize možnost poznat neobvyklá místa pořad Postřehy odjinud. V první premiérové třináctce se Jaroslav Skalický vydá do Baskicka, země horalů rybářů, milovníků sportu, zábavy, vína a jídla. Užijte si s námi spoustu zážitků a inspirací. Premiérové díly Baskicko očima Jaroslava Skalického vysíláme od soboty 22. února vždy po poledni na ČT1.

„Tato autonomní oblast na rozhraní Španělska, Francie a Atlantského oceánu nás překvapila úplně vším. Přestože jsme se na natáčení pečlivě připravovali, realita byla mnohem atraktivnější než jakýkoliv studijní materiál,“ říká Karel Bělohlavý, dramaturg Postřehů odjinud a dodává k tomu: „Nejenže jsme v Baskicku byli na konci turistické sezóny, kdy panovalo nádherné počasí, ale stihli jsme i filmový festival v San Sebastianu, ocitli jsme se mezi fotbalovými fanoušky, byli jsme okouzleni přírodou, moderní architekturou i tradičním životním stylem, který dává najevo vědomí autonomní soběstačnosti i pohostinnost vůči návštěvníkům.“

Baskicko očima Jaroslava Skalického zahrnulo do třinácti obrazových fejetonů maximum informací a zážitků ze země, jejíž historie ve všech stoletích zdůrazňuje hrdou obranu nezávislosti a jejíž dosud živý jazyk patří k těm nejstarším v Evropě. Průvodce pořadem Jaroslav Skalický hned v prvním díle ve svém komentáři shrnuje základní fakta a my si už v tu chvíli začneme uvědomovat, že tato země několikrát významně promluvila do evropského kulturního a politického dění a že řadu jmen a pojmů, které se k ní vztahují, vlastně známe.

Původ Basků obestírá tajemství. Nikdo neví, odkud vlastně na Pyrenejský poloostrov přišli. Záhadou je také baskický jazyk, euskara, jeden z nejstarších a dosud živých západoevropských jazyků. Baskičtina je spolu se španělštinou úředním jazykem, děti se jazyk učí ve škole, v euskara vysílá rozhlas i televize, vycházejí noviny. 

Důležitou roli v životě Basků hraje moře. Kdysi bylo zdrojem obživy a potravy, teď i zábavy. V každém baskickém městě na pobřeží Kantabrijského moře kotví rybářské lodě, které zásobují tuňáky, makrelami, sardinkami a dalšími druhy ryb restaurace i obchody. Samotní Baskové si ale moře užívají hlavně o víkendu. Mořské pobřeží je cílem rodinných výletů a sportovních
aktivit.

„Ve všech městech na světě lidé rekreačně sportují. Ale tolik jako v Bilbau jsem jich nikde jinde neviděl. Co chvíli kolem vás přejede cyklista, nebo se vám vyhýbají běžci, kteří si udržují kondici pravidelným pohybem,“ říká Jaroslav Skalický. Sport tvoří nedílnou součást života Basků a mezi lidmi je velice oblíbená baskická pelota. Hřiště na pelotu najdete skoro
v každé vesnici a v Bilbau na mnoha místech ve městě.

Baskové se mají lépe než zbytek Španělska. Je to vidět na každém kroku, a že je baskická ekonomika na evropské špičce, poznáte na první pohled. Ostatně, viděli jste někde kilometry zábradlí z nerezové oceli?

Baskové jsou sebevědomí, hrdí, pilní, svědomití a houževnatí. Díky těmto vlastnostem si udrželi svou identitu, svůj jedinečný jazyk a spoustu tradic a prastarých zvyků.

Postřehy odjinud – Baskicko očima Jaroslava Skalického od 22. února na ČT1

www.ceskatelevize.cz/postrehy