Olomoucká věž Šantovka bude vidět i z historického centra

Olomouc - Část plánované výškové budovy Šantovka Tower, která má být s výškou 75 metrů spolu s radnicí druhou nejvyšší stavbou v Olomouci, bude vidět i z části historického centra. Vyplývá to z vizualizace, kterou loni v létě pro magistrát vypracoval profesor Vít Voženílek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Památkáři magistrátu v závěru loňského roku přesto dali ke stavbě Šantovky Tower souhlas. Podle odpůrců projektu ale výšková budova poškodí panorama města.

Budova Šantovka Tower je podle vizualizace vidět při pohledu z Dolního náměstí v Olomouci směrem k tržnici. „Vizualizace profesora Voženílka prokazují míru vizuálního a významového dopadu zamýšlené budovy Šantovka Tower do chráněného území městské památkové rezervace. Dosvědčují tak nezávislou autoritou obavy odpůrců stavby o zachování integrity historického prostředí Dolního náměstí,“ řekl ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ) František Chupík. Vedoucí oddělení památkové péče stavebního odboru magistrátu Vlasta Kauerová nechtěla vizualizaci komentovat.

Proti stavbě Šantovky Tower se vyslovili i odborníci z Ústavu dějin umění a s projektem nesouhlasí ani vědecká rada Filozofické fakulty UP. Loni v ulicích Olomouce demonstrovaly stovky lidí, kterým se výšková budova v ochranném pásmu památkové rezervace nelíbí. Krajský úřad rozhodnutí magistrátních památkářů, kteří dali projektu souhlas, na žádost NPÚ prověřuje. Na základě rozhodnutí magistrátních památkářů může investor Šantovky v přípravě záměru pokračovat.

Vizualizaci předcházely dvě odlišné verze, obě nevěrohodné, tvrdí Voženílek

Současné vizualizaci projektu předcházely ještě další dvě. Jednu z nich připravila společnost Office Park Šantovka, za kterou stojí podnikatel Richard Morávek, který se podílel na přípravě projektu Šantovka Tower. Druhý materiál předložili architekti, kteří s výškovou budovou nesouhlasí. Podle Voženílka ale ani jedna nesplňuje kritéria věrohodnosti. „Stojíme si za tím, že naše vizualizace odpovídá skutečnosti a do ukončení správních řízení se k tomu už nebudeme vyjadřovat,“ řekl mluvčí projektu Šantovka Tower Juraj Aláč.

Stavba by podle plánu měla začít letos

Šantovka Tower u nového nákupního centra Galerie Šantovka má mít 22 pater. Pokud investor získá povolení, začne stavět letos. Morávek tvrdí, že panorama města narušeno nebude. „Projekt dál připravujeme, je kolem něj zbytečná hysterie. I díky Galerii Šantovka se ukazuje, že naše vizualizace odpovídá realitě. Nezávazný posudek magistrátu nám dal za pravdu. Nepředkládali jsme žádné manipulativní obrázky a myslíme si, že ten barák do Olomouce patří,“ řekl už dříve.

Vydáno pod