Tisíce brněnských řidičů jezdí s neplatným průkazem

Brno - Jen v Brně zbývá vyměnit 7 500 řidičských průkazů, jejichž platnost skončila s posledním dnem loňského roku. Jde o doklady vydané do dubna 2004 bez znaku Evropské unie. Část řidičů si ale o doklad nezažádala úmyslně. Například někteří senioři už nemají o řízení vozidla zájem.

Podle odhadu úředníků je ze 7 500 nevyměněných dokladů jen pět tisíc aktivních řidičů, zbytek tvoří starší lidé, kteří už například o řízení nemají zájem. „Výměnu už pravděpodobně ani nechtějí řešit,“ odhadl koncem loňského roku mluvčí magistrátu Pavel Žára. Část jsou také lidé žijící trvale v zahraničí. Zatímco před měsícem se tvořily na registrech dlouhé fronty, dnes zely přepážky prázdnotou.

Do konce minulého roku museli svůj řidičský průkaz vyměnit ti, kterým byl vydán mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004. Tyto staré řidičáky ještě bez znaku Evropské unie jsou od Nového roku neplatné. Brněnský registr vozidel kvůli výměnám dokladů nenavýšil žádné kapacity.

Pokud má nějaký řidič na průkazu ještě starší datum než z roku 2001, jezdí s neplatným průkazem.

Vyrobit nový řidičák trvá dvacet dní. Zatímco do posledního prosincového dne byla taková výměna zdarma, od letošního roku si za ni žadatel zaplatí padesát korun. Pokud potřebuje průkaz rychleji, může si za pět set korun dopřát expresní zpracování. I to ale trvá až pět pracovních dní.

Ti, kteří si o doklad zažádali do 31. prosince, získali od úředníků potvrzení, že už mají o průkaz zažádáno. „Ke každé žádosti vystavujeme potvrzení. S ním může řidič argumentovat, že má zažádáno o nový průkaz,“ prohlásil před časem Žára.

Řidičům hrozí za propadlý průkaz až dvoutisícová pokuta

Dnes policisté mimo jiné kontrolovali i platnost řidičských průkazů. Žádného hříšníka ale neodhalili. „Vnímám to jako věc, která neohrožuje bezpečnost silničního provozu. Všichni mají provedené zkoušky, jsou to právoplatní řidiči, jen se dopouštějí přestupku, jakoby řidičský průkaz zapomněli doma,“ popsal chápavý přístup policie vedoucí brněnského dopravního inspektorátu Roman Póč.

„Nepovažujeme to za masivní problém, a už vůbec ne s bezpečnostním rizikem, čili záleží na policistovi, jak vyhodnotí tento přestupek,“ souhlasil s kolegou šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil. Od začátku roku mají přitom muži zákona možnost, uložit takovému řidiči bez platného průkazu až dvoutisícovou pokutu.

Vydáno pod