Olomouc prodává bývalý kanovnický dům z 18. století i s nájemníky

Olomouc - Nájemníci historického domu v Mariánské ulici v centru Olomouce mají strach, že přijdou o bydlení. Město, kterému bývalý kanovnický dům z roku 1735 patří, ho chce prodat za cenu znaleckého odhada patnáct milionů. Vedení Olomouce rozprodává některé historické domy cíleně, aby naplnilo městskou pokladnu a zbavilo se nákladné údržby starých budov. Nájemníci se bojí, že je nový majitel z krásného domu vystěhuje. Politika prodeje cenných domů se nelíbí ani opozici.

Když se majitelé domu číslo 7 v Mariánské ulici o záměru města dozvěděli, protestovali peticí, žádali, zda by si byty nemohli odkoupit. Město chtělo prodat jedině celý dům, toho ale nájemníci nebyli schopni. Koncem minulého roku zastupitelstvo záměr odhlasovalo. První zájemci se už v Mariánské ulici objevili.

V domě je šest bytů a dva nebytové prostory, žije tam asi dvacet lidí. Výtvarný umělec Tomáš Kubíček tam má ateliér, ve kterém vyrábí keramiku. Podobně jako ostatní nájemníci se obává, že nový majitel bude chtít dům využít jinak než k nájemnímu bydlení.

„Odhaduji, že tady bude nějaký penzion nebo něco podobného. Každopádně si myslím, že my, co tady bydlíme, nezůstaneme,“ říká Tomáš Kubíček. Jedna z jeho sousedek Jiřina Kalousková žije v domě pětatřicet let. „Je to můj domov. Představa, že budu muset pryč, je úplně zdrcující,“ řekla České televizi.

Město: Potřebujeme peníze na dotace

Obyvatelé také přemýšlejí, že by je nový majitel mohl snadno vypudit zdražováním nájmu. Náměstek primátora Olomouce Martin Major považuje jejich obavy za zbytečné. „I kdyby nový vlastník přistoupil ke zvyšování nájemného, čemuž nevěřím, jistě se nebude jednat o nějaké zásadní částky,“ řekl. Dodal, že Olomouc se v minulosti zbavila několika desítek historických domů. „Není to nic nového,“ zdůraznil. Hlavním argumentem města je to, že potřebuje hodně peněz v pokladně, aby mohlo plnit povinnou spoluúčast na projektech podporovaných Evropskou unií a získat žádoucí dotace.

Opozice prodej cenných domů neschvaluje, i v případě někdejšího kanovnického domu v Mariánské byla proti. Ne však jen kvůli nájemníkům. „Měli bychom usilovat o to, aby tam přesídlila některá z veřejných institucí. Bylo by dobré dostat do historického centra některé pobočky státní správy,“ řekl zastupitel za ČSSD Filip Žáček.