Bulhaři se bojí o občanství, nový zákon klade nesplnitelné podmínky

Karviná - Bulhaři žijící v Česku mají problémy. Bez adresy v Bulharsku si nemohou vyřídit občanství. Na komplikace s adresou narážejí zejména potomci tisíců Bulharů, kteří po válce přišli pomoct československému zemědělství. Jsou to teď důchodci, žádné vazby ani adresy v Bulharsku nemají. Je to i případ Melánie Mosínové z Karviné. Povolení k pobytu má jen do června, pak neví, co s ní bude.

Melánia Mosínová prožila celý život v Československu, potažmo v Česku. Narodila se v Topolčanech, její bulharští rodiče tam vedli zahradnictví. Po jejich smrti se přestěhovala do Slezska, kde se vdala a měla dvě děti. Třicet pět let je doma v Karviné. Má bulharské občanství, ale v Bulharsku nikdy nežila a dokonce tam ani nebyla. Když začala s vyřizováním občanství, dozvěděla se, že české úřady jí ho neprodlouží, pokud nedoloží svou bulharskou adresu. A to je pro ni velký problém. Na to, aby si s úřady ujasnila, kam patří, má ještě pět měsíců.

„Nevím, jak mám dokázat, že jsem Bulharka. Kdo mi to změnil? Předtím jsem Bulharka byla. Nechápu to. Že bych spadla z nebe?“ popisuje své pocity důchodkyně. Nemá ani pas. Starý jí dávno propadl, nový podle zákona nedostane. Nemůže kvůli tomu požádat ani o druhé – české občanství.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Pracovnice bulharského konzulátu České televizi potvrdila, že zákon z roku 2012 nařizuje, že každý bulharský občan musí mít registrovanou adresu v Bulharsku. Pokud ne, stát mu nevydá pas. Jak to mají udělat lidé jako Malánia Mosínová, to zákon neřeší. Bez dokladů si nevyzvedne ani důchod.

V Česku žije přes čtyři tisíce Bulharů. Problémy s občanstvím mají teď i další, hlavně starší lidé, kteří v Česku prožili celý život. S touto situaci si neví rady. Úředníci jim zatím neporadili. Česká televize zjišťuje oficiální stanovisko bulharských úřadů.