Policie stíhá muže, který napálil 5 tisíc akcionářů hutí a železáren

Ostrava - Kriminalisté stíhají ostravského podnikatele Martina Horáka za rozsáhlý podvod s akciemi společností ArcelorMittal Ostrava a Třineckých železáren. Jak vypovídají podvedení akcionáři, přesvědčil je, aby mu postoupili své akcie a cenné papíry. Zlákal je na to, že jim slíbil dvojnásobek částky nabízené hutěmi a železárnami. Nedočkali se však od něho ničeho.

Nabídky občanského sdružení Centrum Consultant Martina Horáka, aby se nechali zastupovat při jednáních o cenách za akcie, využilo před čtyřmi roky téměř pět tisíc akcionářů ArcelorMittal Ostrava. Později však litovali. Mezi nimi Ivo Polášek. „Společnosti Martina Horáka jsem poukázal dvacet akcií v hodnotě čtyř tisíc korun. Firma slibovala, že jejich hodnotu zvýší. To se nestalo,“ potvrdil Polášek.

Později vyšlo najevo, že podnikání Martina Horáka bylo jen fiktivní. „Toto občanské sdružení nemělo žádný majetek ani sídlo firmy. Nemělo jakýkoliv posudek, který by ho opravňoval operovat v zájmu akcionářů,“ vysvětloval státní zástupce Vít Koupil.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Na nesrovnalosti upozornila banka, která měla akcionáře vyplatit. Kvůli nejasnostem, kdo je skutečným majitelem akcií za více než dvě stě dvacet milionů korun, jsou peníze prozatím v úschovně soudu. Jak potvrdila mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá, peníze vložila do úschovny sama hutní společnost právě proto, že není jasné, komu patří. Akcionáři se k nim mohou dostat jen se souhlasem Martina Horáka. Ten ale podle informací České televize jejich žádosti blokuje.

V podobné situaci jako drobní akcionáři ArcelorMittalu je i dvanáct set akcionářů Třineckých železáren. Tentokrát Martin Horák vystupoval pod hlavičkou občanského sdružení Administrativní centrum. Podvedená akcionářka Jana Dluhošová v pořadu Reportéři ČT přiznala, že nevěděla, co čeho jde, když dala Administrativnímu centru důvěru. „Pro nás byly takové obchody španělská vesnice,“ řekla.

Třinecké železárny vzkázaly prostřednictvím mluvčí Petry Juráskové, že se k případu nebudou v době probíhajícího trestního řízení vyjadřovat. Pokud chtějí akcionáři dostat peníze, které v akciích ztratili, zpátky, pravděpodobně jim nezbude, než je vymáhat soudní cestou.

Vydáno pod