Kancl předvede karikaturu sebestředného šéfa po česku

Okolí Holandské ulice v Brně je známé jako úřednická čtvrt. Moderní kanceláře uvnitř tamních budov jsou od sebe téměř k nerozeznání, ovšem pracovníci pouze jedné z nich se v budoucnu budou moci chlubit tím, že jim židle „zahřívali“ představitelé seriálu Kancl. Remake kultovního britského seriálu The Office tam právě natáčí brněnské studio České televize.

„Dobrý den, jmenuju se Ota Kačer a jsem tady na brigádu,“ představil se mladý muž na recepci firmy Papír & Print. Břichatý muž ve středních letech v lesklém béžovém obleku místo toho, aby brigádníkovi podal ruku, začal na místě poskakovat, divoce mávat rukama a vydávat kačeří zvuky.

„Strýček Skrblík! Disneyovky! Neznáte?“ bouchl pěstí do stolu před zmatenými pohledy mladíka i slečny recepční. Šéf velkoobchodu s papírem je mezi svými zaměstnanci známý křiklavou sebestředností a nejapnými vtípky, které často vedou k velmi trapným situacím.

Seriálovou karikaturu těch nejotřesnějších manažerských vlastností, z nichž mnohé podle záměru tvůrců divákům připomenou jejich vlastní zážitky z pracovního života, vytvořil britský herec a režisér Ricky Gervais, v americké verzi pak Steve Carell.

Václav Kopta, který postavu neoblíbeného šéfa ztvární v české verzi, si novou roli vysloveně užívá. „Mně je tato postava naopak sympatická. Je to kosmířan, který spadnul odněkud z nebe, a to si jako herec užívám,“ svěřil se herec.

Zdůraznil, že jeho cílem není konkurovat britskému originálu. „Přiznám se, že jej moc neznám a dokonce mi bylo doporučeno se na něj raději nedívat, abych neměl tendenci Gervaise kopírovat. Řekl bych, že on je tak moc trapný, že mám co dělat, abych se jeho vzoru trapnosti alespoň přiblížil,“ pousmál se herec, jenž se proslavil dětskou rolí ve filmu Sněženky a machři.

Václav Kopta o roli šéfa v seriálu Kancl (zdroj: ČT24)
Natáčení seriálu Kancl
Zdroj: Jef Kratochvil/ČT Brno

Režisér: Předělat něco, co považujete za dokonalé, je výzva

Křeslo režiséra svěřil kreativní producent David Ziegelbauer Milanu Šteindlerovi. Seriál se rozhodl natočit stejně jako originál ve stylu fiktivního dokumentu. Dojem reálnosti situací umocňují trhavé pohyby kamerou, působící jako amatérské natáčení.

„Jsem velkým fanouškem původního seriálu, a tím spíš jsem se obával pustit se do české verze. Ale věřím tomu, protože se nám pro to podařilo získat herce, o kterých jsem přesvědčený, že to dovedou udělat v podobném, nicméně českém duchu,“ uvedl Milan Šteindler. Česká postava šéfa podle něj bude o něco „bodřejší a otcovštější“.

Režisér Milan Šteindler o natáčení seriálu Kancl (zdroj: ČT24)

Když muži vládne žena

Jedinou osobou, která dovede šéfa Marka Chválu uzemnit, je jeho přísná nadřízená v podání herečky Pavly Vitázkové. „Jenom já ho občas přivedu do rozpaků, jinak on se dovede dokonale ztrapnit sám,“ uvedla. „Takovouto dámu si samozřejmě dovedu představit i v reálném životě, a dokonce si před kamerou představuji jednu konkrétní,“ přiznala herečka zdroj své inspirace.

Pavla Vitázková o roli "šéfové šéfa" v seriálu Kancl (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že podobných šéfů je speciálně u nás mnoho. Diváka vlastně učíme, jak s takovými kreaturami zacházet, takže je to svým způsobem osvětová práce, která podle mě veřejnoprávní televizi sluší,“ dodal Milan Šteindler.

V dalších rolích se v seriálu Kancl představí Sára Venclovská, Michal Dalecký nebo Radim Novák. Do konce března televize natočí prvních šest dílů seriálu. Na obrazovkách České televize by se měly objevit ještě letos.

Vydáno pod