Do roku 2050 ztratí kraj dalších čtvrt milionu lidí, spočítali statistici

Ostrava – Z nové prognózy Českého statistického úřadu vyplývá, že Moravskoslezský kraj přijde do roku 2051 až o čtvrt milionu obyvatel a Olomouckému kraji ubude sedmdesát tisíc lidí. Ještě v roce 2008 byl Moravskoslezský kraj nejlidnatější ze všech regionů, teď je na třetím místě. Po ekonomické krizi totiž začali lidé ve velkém odcházet, hlavně do Středních Čech.

Český statistický úřad tvrdí, že Moravskoslezský kraj bude mít v roce 2051 méně než milion obyvatel. Průměrný věk se zvýší na padesát let, bude se rodit ještě méně dětí, lidé nad 65 let budou tvořit třetinu populace. „I vliv migrace, který je v současné době poměrně velký, bude v následujících dvaceti, třiceti letech oslabovat, v kraji bude nižší a nižší,“ předpovídá ředitel krajské pobočky Českého statistického úřadu Jaromír Kartous.

Tyto předpovědi navazují na to, co se už děje v posledních letech. Od roku 2008 odešlo z Moravskoslezského kraje téměř čtyřicet tisíc obyvatel. Každoročně se stěhují dva až čtyři tisíce lidí, hlavně z Karvinska a Ostravska. Míří hlavně do Prahy a Středních Čech, v posledních letech také do Jihomoravského kraje. „Lidé jdou za lepší prací, výdělkem i čistším vzduchem,“ shrnul Kartous.

Podle Českého statistického úřadu může situaci zhoršit další silná hospodářské krize nebo naopak vylepšit nečekaný babyboom. Stát se mohou i jiné věci. Statistici budou svůj výhled na příští desetiletí korigovat podle aktuálního vývoje.

Vydáno pod