AVÍZO: Víkend na zámku v Mníšku pod Brdy

O víkendu 25. a 26. ledna nabídne zámek v Mníšku pod Brdy prohlídky pro dospělé i pro děti. Pro děti jsou v sobotu připravené prohlídky Podvečerní s andělem a v neděli prohlídky Cesta za pohádkou.

V sobotu 25. ledna v podvečerních hodinách zahlédnou děti bílou éterickou bytost drobné postavy s henninem na hlavě a svící v ruce. Jistě jste uhodli, že se  jedná o bílou paní. Kromě bílé paní uvidí také anděla. Podvečerní prohlídky začínají v 16.00 hodin. 

Anděl stavitele zámku, Serváce Engela z Engelflussu, má totiž pro děti důležité poselství. Přednese je dětem v tajemně ozářené zámecké místnosti před barokní kaplí sv. Serváce. Děti budou obřadně pasovány na rytíře a princezny mníšeckého zámku. S důležitým úkolem osvobodit pohádky zakleté v zámeckých interiérech se za pomoci neobyčejné průvodkyně vydají do slavnostní jídelny, salonů, knihovny a pracovny.

Navštíví také místnost plnou princezen, králů a královen. Každý úspěšný i neúspěšný zachránce pohádek dostane sladkou odměnu a malý dárek. Přestože anděl a bílá paní se nechají vidět pouze během sobotního podvečera, na prohlídky Cesta za pohádkou je možné vypravit se v neděli 26. ledna. Kdo bude chtít, může pak navíc vstoupit do zámeckého sklepení. Jedná se o dvě místnosti obydlené čarodějnicí, princeznou Růženkou, vodníkem a dalšími hosty z kouzelného světa.

Ani dospělí nepřijdou zkrátka. Při návštěvě I. a II. trasy s historickým výkladem si prohlédnou intarzovaný nábytek z 18. století, míšeňský porcelán, bohatou štukovou výzdobu nebo také obraz Karla Škréty „Sv. Servác se sv. Athanasiem hájí církev proti bludaři Ariovi“. Dobové koupelny, kancelář a vynálezy z konce 19. a počátku 20. století, jako jsou např. gramofon na kliku od firmy Mecophon, fonograf a fotoaparáty, jsou zajímavým svědectvím o životě drobné šlechty za první republiky. Nechte se přenést o sto let zpět a vychutnejte si atmosféru mníšeckého zámku.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy

Vydáno pod