Písmo Comenia Script si pochvalují děti i učitelé

Jižní Morava – Už více než rok mohou základní školy učit prvňáčky číst a psát pomocí nového písma Comenia Script. To se více podobá tiskacímu. Podle pedagogů má řadu výhod – třeba to, že se ho snadněji naučí i leváci nebo děti se specifickými vzdělávacími potřebami. Přesto nový typ písma používají na jižní Moravě jen dvě základní školy.

Byla jedna Kačenka a ta měla prince. A ti jeli na koni, jeli do zámku a brali se. Začátek příběhu, který sepsali prvňáčci Základní školy Erbenova v Blansku jen tři měsíce poté, co se začali učit psát pomocí písma Comenia Script. Podle ředitelky Simony Polákové úspěch. „Děti se naučí psát rychleji v tom smyslu, že se už písemně vyjadřují nejen slovy, ale i větami a dokonce jsou schopné sepsat příběh,“ vyzdvihla jednu z předností nového písma.

Děti navíc písmo baví a díky tomu, že je pro ně jednodušší, tak také raději čtou. „Toto písmo je výhodné také v tom, že nedělá problémy ani dětem s grafomotorickými potížemi,“ dodala Poláková.

Písmo si chválí i samotné děti. „Moc těžké to není a baví mě to. Nejlehčí je asi písmenko O,“ myslí si prvňačka Natálie Smolová. Stejně to vidí i Nikola Novotná. „Pro mě je to lehké. Nejlepší je písmenko N,“ dodala žačka první třídy.

Kdo naučí používat Comenia Script dospělé?

Pro učitele, kteří chtějí písmo ve výuce používat, otevřel Národní institut dalšího vzdělávání didaktické kurzy. V těch se pedagogové naučí metodiku toho, jak nové písmo děti naučit ovládat. Školy si navíc mohou zaplatit aplikaci pro interaktivní tabule.

Problém ale mohou mít rodiče nebo prarodiče, když s dětmi budou psát domácí úkoly. Písmo se musí naučit společně s dítětem. Pomoct může také mobilní aplikace, která obsahuje sadu praktických cvičení. Zdarma je ovšem dostupná pouze pro majitele mobilních telefonů nebo tabletů značky Samsung.

Písmo Comenia Script si cestu do škol začalo razit před více než rokem. Na jižní Moravě od září začali prvňáčky novému písmu učit jen na dvou místech – kromě Blanska ještě na sloupské základní škole. Podobně konzervativní jsou ředitelé základních škol po celé zemi. Písmo se zatím rozhodla zavést jen zhruba každá dvacátá škola ze čtyř tisícovek.

Kritikům se nelíbí třeba to, že tím, že je tiskací a psací písmo stejné, se snižují nároky na děti. Upozorňují také na dvojnásobnou cenu písanky – stojí okolo 120 korun.

To ředitelka blanenské školy Simona Poláková odmítá. „Nemyslíme si, že Comenia Script snižuje nároky na děti. Naopak - děti po třech až čtyřech měsících zvládnou daleko více. Z našich zkušeností si myslím, že toto písmo budoucnost má. Pravdou totiž je, že s psacím písmem se děti setkávají prakticky už jen ve škole, všude jinde vidí i tiskací písmo,“ reagovala Poláková s tím, že tento typ písma je běžný i ve světě.

Tiskací písmo je ve světě běžné

Takzvané tiskací písmo běžně používají děti například ve Velké Británii, USA, Finsku nebo Dánsku. Právě dotazy rodičů žáků, kteří měli zkušenosti se vzděláváním v zahraničí, byly podnětem pro spuštění pilotního projektu. V Česku se písmo Comenia script začalo ověřovat od září 2010 na 33 vybraných základních školách. Po dvouletém testování ministerstvo písmo doporučilo jako alternativu k běžné psací abecedě.