Hodonínští zastupitelé přijali rozpočet, končí tím provizorium

Hodonín - Hodonínští zastupitelé ukončili téměř měsíční rozpočtové provizorium, když přijali rozpočet na letošní rok. V prosinci totiž ke schválení původního návrhu rozpočtu chyběly tři hlasy. Provizorium pro město znamenalo třeba pozastavení investičních akcí.

Hodonín byl jedním z řady jihomoravských měst, která do letošního roku vstoupila bez jasné představy o rozpočtu. Podobně je na tom například Tišnov, který schválení nového rozpočtu odsunul až na únor. Pokud ale vedení města nemá hospodářskou představu o daném roce, může utrácet jen omezeně. Měsíční výdaje by neměly překročit jednu dvanáctinu výdajů z předchozího roku, pozastavené jsou také dotace pro neziskové a příspěvkové organizace. V Hodoníně na peníze zatím marně čekala třeba tamní charita.

Na dnešním zasedání hodonínští zastupitelé rozpočet nakonec přijali. Z debaty vyplynulo, že znesvářeným stranám prospěl čas věc v klidu prodiskutovat. Snížily se například některé investice. Zastupitelka Alena Venhodová (ODS) označila rozpočet za maximálně kompromisní.

Vysoký schodek rozpočtu kritizoval jeden z přihlížejících občanů, podle něj není možné hospodařit se schodkem 13 procent. Zastupitel Ladislav Ambrozek (KDU-ČSL) reagoval s tím, že se schodek města daří postupně snižovat a plánovaná investice do lázní je výjimečná.

Pro rozpočet nakonec zvedlo ruku 23 přítomných zastupitelů, tři se zdrželi, proti nebyl nikdo.

Vstup Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Co je to rozpočtové provizorium?

V rámci rozpočtového provizoria dochází dočasně k omezení investic obce či města, což může ohrozit některé dlouhodobě plánované projekty. Není také možné čerpat finance z evropských fondů. Měsíční výdaje nesmí překročit jednu dvanáctinu loňských ročních výdajů. Rozpočtové provizorium musí schválit vedení obce, může si stanovit jeho délku i jeho konkrétní podobu. Neexistuje jednoznačné pravidlo, co vše je provizoriem omezeno.

Obvykle obce s rozpočtovým provizoriem hradí jen nutné výdaje na výkon státní správy a závazky z již uzavřených smluv. Mají také povinnost zabezpečit provoz úřadu a fungování obce.

Zatímco u většiny měst způsobily nechtěné provizorium rozpory mezi zastupiteli, například v Moravském Krumlově už několik let vstupují do provizoria naprosto úmyslně. Zastupitelé totiž chtějí nejprve zhodnotit výsledky hospodaření za předešlý rok, teprve potom schvalují rozpočet nový.

Rozpočtové provizorum v případě Hodonína způsobili sami zastupitelé, kteří nebyli na konci minulého roku schopní sejít se v dostatečném počtu pro schválení tak významného dokumentu. Letošní návrh rozpočtu Hodonína počítá se schodkem přes 73 milionů korun, část chce vedení města pokrýt z přebytku minulých let, dalších 58 milionů si ale půjčí. Hodonín měl v roce 2010 celkovou zadluženost přes 248 milionů korun. Právě nekontrolovaného zadlužování se někteří zastupitelé obávali.

Návrh hodonínského rozpočtu 2014
Zdroj: ČT24/Hodonín

Kdo se letos také dostal do rozpočtového provizoria?

  • Tišnov (provizorium do 10. února)
  • Moravský Krumlov (provizorium do 10. února)
  • Jevišovice (rozpočet budou schvalovat okolo 20. února)
  • Třebíč (schvalovat jej budou 30. ledna)
  • Koryčany (provizorium potrvá do 27. února)
  • Hodonín (rozpočet schválen dnes)
  • Valašské Meziříčí (provizorium skončilo 23. ledna)

Největší investice letošního roku? Denní lázeňské centrum

Letos plánuje Hodonín dokončit jak některé investice z loňského roku, tak především začít nové. Z plánových 193 milionů, jež mají putovat právě do letošních investic, ukousne největší část výstavba denních lázní Bliss Day Spa za 116 milionů korun. Kromě lázeňského projektu chce Hodonín investovat například do výměny oken tamní základní školy či výstavby školního hřiště.

Co je projekt Bliss Day Spa?

Lázeňské procedury všeho druhu: jodové sprchy, kryokomoru, fototerapii nebo solné lázně, to vše má nabídnout nový komplex denních lázní Bliss Day Spa v Hodoníně. Do jihomoravského města má přilákat ty zákazníky, kteří nemají čas nebo peníze na vícedenní léčebný pobyt. „Pavilon bude výhradně pro léčebné a relaxační procedury a nebude nabízet ubytovací kapacity,“ vysvětlila před časem starostka Hodonína Milana Grauová (nez.).

Už v létě loňského roku získal Hodonín na projekt evropské peníze, Regionální operační program poslal 39 milionů korun. Dalších 40 milionů plánuje město zaplatit ze svého. Na zbytek si vezme úvěr, který chce splatit do deseti let. „Finanční zatížení pro město je sice velké, ale zároveň je adekvátní tomu, co od toho očekáváme,“ naznačila v minulosti Grauová.

Protože denní lázně nebudou nabízet ubytování, mohou z nich těžit například majitelé hodonínských penzionů, alespoň taková je představa města. Nový moderní komplex má také oživit tamní turistický ruch a vytvořit i nová pracovní místa. První klienti se do denních lázní podívají nejdříve v roce 2015.

Naposledy se Hodonínští setkali kvůli rozpočtu 10. prosince loňského roku, výsledek ale zasedání nepřineslo. Kromě rozpočtu se zastupitelé dohadovali také o regulaci hazardu. Už předtím se ale konala dvě mimořádná zastupitelstva, která vedení města svolalo zvlášť kvůli dotacím pro sportovní organizace a kvůli půjčce Regionu Slovácko. Když se na podmínkách dotací nedohodli 14. listopadu, sešli se ještě koncem listopadu.

Jedno volební období - nejeden starosta

V čele hodonínské radnice se v jednom volebním období vystřídala hned trojice lidí. Přestože ve volbách v roce 2010 vedl Hodonín sociální demokrat Jiří Mráka, v říjnu 2011 jej nahradil nezávislý kandidát Igor Taptič. Zastupitelé ale byli s jeho působením dlouhodobě nespokojení, podle některých kritiků nezvládal personální a komunikační otázky uvnitř radnice. V minulosti například ignoroval výsledky jednání zastupitelů, když dlouhodobě odmítal podepsat smlouvu, kterou zastupitelstvo schválilo.

Při tajném hlasování v květnu loňského roku se proto do čela Hodonína vrátila bývalá starostka Milana Grauová, která oznámila, že zároveň opouští stranu ODS. „Dlouhodobě se názorově neshoduji s mnoha jejími členy,“ odůvodnila tehdy své rozhodnutí Grauová. I ta ale čelí kritice z řad některých zastupitelů. „Paní Grauová je podvodnice a falšuje veřejné listiny,“ zaznělo například z úst zastupitele Jaromíra Hýbnera (Změna), který nesouhlasil s její květnovou nominací.