Část netopýrů nedorazila kvůli teplu do zimovišť. Dočkají se jara?

Olomouc - Olomoučtí zoologové mají obavy o netopýry. Zřejmě se nechali zmást nezvykle teplým počasím a více než polovina jich nedorazila do tradičních zimovišť. Jenže náhle přišel silný mráz. Hrozí, že mnozí se nedočkají jara. Například na hradě Sovinci zoologové aktuálně zjistili, že se do podzemí vrátilo jen osmdesát vzácných vrápenců malých, to je o třetinu méně než obvykle. Podobná je situace i v padesáti dalších netopýřích zimovištích v Olomouckém kraji.

Aktuální stav kriticky ohroženého vrápence malého, který roky zimoval ve sklepích středověkého hradu Sovinec, je přesně osmdesát jedna kusů. Spáry a štěrbiny hradních sklepů, které si tento chladnomilný tvor oblíbil především kvůli stálé teplotě, vyměnil v letošní teplé zimě za dutiny stromů. „Předchozí vysoké teploty mohly způsobit, že netopýři vůbec nespali. Zřejmě situaci vyhodnotili tak, že nepotřebují klasické zimoviště. Teď máme obavy, že část populace uhyne,“ uvedl zoolog Jiří Šafář z Agentury ochrany krajiny a přírody.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Vrápenec malý byl ještě v osmdesátých letech minulého století hojně rozšířený. Dnes patří k celosvětově ohroženým druhům. „Vrápenec je velký asi pět centimetrů, od ostatních netopýrů se liší tím, že nemá ušní víčko a signál vysílá čumáčkem,“ popsala další zooložka z Agentury ochrany krajiny a přírody Veronika Klásková.

Netopýři patří ke koloritu hradu Sovinec. Zalétávají tam vzácní vrápenci i další druhy. O zvláštní létající savce si dělá starosti i kastelánka Kateřina Jarmarová. „Doufám, že se do jara vrátí. Pro návštěvníky jsou netopýři velmi atraktivní. Zvláště nočním prohlídkám při svíčkách dodávají tu správnou atmosféru,“ uvedla kastelánka.

Olomoučtí zoologové sčítají netopýry vždy dvakrát ročně. Vůbec nejvíce – až několik tisíc - jich evidují v Javoříčských jeskyních, ve štolách na Jesenicku a v jeskyních na Pomezí.

Redakce připravuje reportáž.