Asistenti strážníků se v Brně osvědčili, přibudou další

Brno – Stejně jako strážníci pracují v terénu, oproti svým kolegům v uniformě mají méně pravomocí ale jednu obrovskou výhodu: znalost prostředí. Takzvaní asistenti prevence kriminality pomáhají řešit situaci v problémových lokalitách v desítkách měst po celé republice. V Brně spolupracují s městskou policií už více než rok. Teď se jejich řady rozšíří.

„Je to trošku uklizený? A vy jste chtěli ještě jednu popelnici, že? Ten kontejner musíme ještě nějak domluvit,“ hovoří Ján Polyák s jedním z obyvatel brněnské problémové lokality. Už přes rok obchází v doprovodu strážníka domy především v ulicích Bratislavská, Francouzská a Cejl. Prostředí i tamní obyvatele sám dobře zná, v lokalitě vyrostl.

Dřív se živil jako muzikant, předloni se přihlásil do konkurzu na asistenta prevence kriminality. A uspěl. „Nemáme žádné velké pravomoci, jsme preventisti. Upozorňujeme třeba na stav v tomhle domě, tady jsme byli už několikrát. Mají málo popelnic, takže odpadky se tady přes zimu nakupí a pak to musí úřady řešit kontejnerem,“ vysvětlil Polyák.

Podle něj je znalost prostředí a důvěra místních nejsilnější zbraní, jakou v boji s drobnými přestupky má. „Řeknou mi věci, které by strážníkovi neřekli. Třeba mě upozorňují na problematiku prostituce, většinou z řad narkomanů. Největším problémem této lokality jsou podle mne drogy, z toho vyplývá prostituce a krádeže různého druhu,“ myslí si Polyák.

Hovoří asistent prevence kriminality Ján Polyák (zdroj: ČT24)

„V současné době u nás působí tři asistenti prevence. Při komunikaci v problémových lokalitách zastávají pozici spojovacího článku. Věci, které nejsou lidé schopni říct strážníkovi, tak členovi jejich etnika předají mnohem spolehlivěji,“ potvrdil za Městskou policii Brno Jan Šoba. Protože byli strážníci spokojení, vybírali dnes další čtyři asistenty. Ti do práce nastoupí po nutném školení až v květnu. Zájem o práci preventisty mělo celkem 25 lidí, polovinu z nich tvořily ženy.

Co je úkolem asistentů prevence?

Asistenti například usměrňují chování žáků při cestě do školy nebo domů, nahlašují nezajištěné byty a vozidla, výskyt bezdomovců na nevhodných místech, nálezy injekčních jehel, černé skládky, poruchy veřejného osvětlení, přerostlou zeleň, předávají poznatky o problémových rodinách nebo případech narušování občanského soužití, asistují pracovníkům sociálních služeb apod.

Zdroj: Městská policie Brno

Díky kontaktu městské policie a preventistů se zvýšil například počet převzatých úředních zásilek, které se tak podařilo doručit až do vlastních rukou adresáta. Někteří asistenti jsou také schopni díky popisu předem odhadnout, kdo by mohl mít oznámený skutek na svědomí.

Asistenty používá více než čtyřicítka tuzemských měst a obcí, například Břeclav, Sokolov či Ústí nad Labem. Romští preventisté jsou placeni z projektu ministerstva vnitra, města tak nemusí na jejich práci doplácet z vlastní pokladny. Celkem v republice působí na 150 asistentů prevence kriminality.

Co už například asistenti nahlásili?

  • nezajištěné byty,
  • vykázání bezdomovců,
  • nález injekčních stříkaček,
  • poznatky o problémových rodinách,
  • nezajištěné vozidlo,
  • narušování občanského soužití,
  • zjištěné vraky vozidel,
  • asistence u pracovníků sociálních služeb,
  • komunální odpad u kontejnerů,
  • poznatky o drogách,
  • neoprávněné užívání bytu,
  • rozebíraní vozidla,
  • neoprávněný odběr elektrické energie,
  • nesvítící veřejné osvětlení,
  • přerostlá zeleň.

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Na Vysočině si jako první pořídil romské asistenty Žďár nad Sázavou kvůli narůstajícím konfliktům v oblasti sídliště Žďár 3. S preventisty tu počítají minimálně do roku 2016, pokud se osvědčí, chce si je radnice ponechat i do budoucna. „Vyrůstal jsem tady, žiji tady už devatenáct let, takže tu romskou komunitu znám,“ potvrdil znalost terénu jeden z prvních pracovníků prevence kriminality na Vysočině Jan Kováč.

Mapa asistentů prevence kriminality
Zdroj: ČT24/MV ČR

Na jihu Moravy fungují asistenti prevence kriminality pouze v Brně a Břeclavi, Zlínský kraj zná podobné pracovníky jen ve Vsetíně. Například na severovýchodě Čech nebo v Moravskoslezském kraji je jich ale podstatně víc.

„Asistenti už také zadrželi několik osob podezřelých ze spáchání trestného činu - obvykle kapesní krádeže. Mají dobrou znalost místní komunity, která se může hodit při pátrání po osobách,“ vysvětlil důvody spolupráce mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Asistent prevence kriminality je zaměstnancem samosprávy zařazeným v obecní policii. Není strážníkem ani čekatelem, ale plní úkoly, které nejsou dle zákona o obecní policii svěřeny výhradně strážníku nebo čekateli. Do práce chodí na osm hodin denně.

V roce 2010 získali řádné zaměstnání u městské policie 4 asistenti a další 2 získali zaměstnání mimo městskou policii v komerčním sektoru.

Téma prevence kriminality v UVR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod