Podvedení akcionáři hutí podávají společnou žalobu

Ostrava - Více než tisíc podvedených drobných akcionářů společností ArcelorMittal Ostrava a Třinecké železárny podalo společnou žalobu. Chtějí získat zpět peníze za akcie, o které je chtěl připravit ostravský podnikatel Martin Horák. Před třemi roky jim slíbil dvojnásobek částky nabízené hutěmi a železárnami, nedostali však nic. Horáka stíhá policie za podvod. Kvůli pochybnostem, kdo je skutečným majitelem akcí za více než 220 milionů korun, se teď akcionáři ke svým penězům nedostanou, jsou v úschově u soudu.

Podle státního zástupce i právníků je žaloba k soudu jedinou možností, jak se k zadrženým penězům dostat. Drobní akcionáři teď dostávají dopisy s nabídkou zastoupení u soudu. Jejich při si chce vzít na starost Sdružení podvedených akcionářů, kterému předsedá Adam Krejčí. „Zatím jsme oslovili více než tři a půl tisíce poškozených akcionářů a v současné době už máme více než tisíc klientů, kteří nám dali důvěru,“ uvedl Adam Krejčí.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Například Miroslav Krček, který také uvěřil lákavé nabídce zhodnocená akcií, přišel o více než dvacet tisíc korun. „Není to nějak závratná částka, ale jsou to peníze a já jsem důchodce,“ uvedl Miroslav Krček, který se chce připojit ke společné žalobě, i když má jisté obavy, aby zase nenaletěl. „Je to na nás, ale chceme tomu věřit,“ řekl Krček.

Advokát Sdružení podvedených akcionářů Zbyněk Vašinka akcionáře ujišťuje, že nemusí dopředu nic platit. „Kancelář má nárok na předem domluvenou odměnu pouze v případě, že u soudu uspěje,“ říká advokát.

Martin Horák oslovil akcionáře hutí prostřednictvím sdružení Centrum Consultat Finance. Nabídl jim, že je bude zastupovat a zhodnotí jejich akcie. Později vyšlo najevo, že jeho podnikání bylo jen fiktivní, sdružení nemělo sídlo ani majetek. V Třineckých železárnách operoval pod hlavičkou občanského sdružení Administrativní centrum. Naletělo mu téměř pět tisíc majitelů akcií.

Pokud akcionáři nepodají žalobu do poloviny tohoto roku, peníze za jejich akcie propadnou státu.

Vydáno pod