Ostravané, vyberte si, na čem chcete sedět, vyzývá dopravce

Ostrava – Dopravní podnik Ostrava chce vyměnit v tramvajích, autobusech i trolejbusech čalouněné sedačky za nové, které budou odolnější vůči vandalům a také lépe splní hygienické nároky cestujících. Do provozu zařadil testovací vůz. Lidé si v něm mohou vyzkoušet čtyři druhy nových sedaček a hlasovat pro typ, který se jim zdá nejpohodlnější. Sedačku, která zvítězí v anketě, nechá město vyrobit ve velkém a postupně ji nainstaluje do všech vozů.

Polstrované sedačky jsou problematické, nedají se utřít, špatně se čistí, dají se snadno potrhat nebo posprejovat. Po Praze a Brně se to rozhodl řešit i veřejný dopravce v Ostravě. „Vedly nás k tomu opakující se stížnosti cestujících,“ potvrdil Petr Tomala z Dopravního podniku Ostrava.

Testovací tramvaj jezdí na čtyřech linkách – 1, 2, 7, a 8. Podrobnější informace o pohybu speciální tramvaje zjistí zájemci na webových stránkách podniku, kde také mohou hlasovat pro nejlepší sedadlo. Anketa potrvá do konce února. Výměnu sedaček si Dopravní podnik Ostrava, který má ve svém parku celkem asi dvě stě sedmdesát vozů, rozložil do několika let. Ročně plánuje zmodernizovat zhruba deset vozů.

Dopravce v Praze a v Brně také zapojil do výběru sedadel cestující. Pražský dopravník podnik vystavil zvažované typy ve svém muzeu. Brněnský podnik vypravil několik zmodernizovaných autobusů, z nichž každý měl jiné sedačky. Lidé pak mohli hlasovat podobně jako v Ostravě.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)