Čeští biatlonisté v Novém Městě ve vytrvalostním závodu propadli

Nové Město na Moravě (Žďársko) – Českým biatlonistům se na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě nepodařilo ve vytrvalostních závodech probojovat mezi nejlepší pětadvacítku. Výsledky obou olympioniků, kteří se chystají na odlet do Soči, zůstaly za očekáváním. V závodě mužů na 20 kilometrů obsadil Michal Krčmář 27. místo a mezi ženami byla Lea Johanidesová na patnáctikilometrové trati devětadvacátá.

Titul mistra Evropy získal pětadvacetiletý Anders Rastorgujevs z Lotyšska s náskokem pouhých tří desetin sekundy před Němcem Benediktem Dollem. Vítězství v závodě žen na 15 km v chladném a větrném počasí vybojovala Kanaďanka Audrey Vaillancourtová. Krčmář považuje mistrovství Evropy za nejdůležitější závod roku.

„Jsem z výsledku hodně rozpačitý. Věřil jsem, že mám na lepší umístění. Měl jsem síly na rozdávání,“ přiznal v cíli Krčmář, jenž viděl příčiny výpadku ve střeleckých chybách a také v lyžích. „Vůbec mi dnes lyže nepomohly. Nejsem na kluky naštvaný. Nemuselo to být mazáním, lyže byly pomalé,“ tvrdil Krčmář, jemuž soupeři v táhlých sjezdech ujížděli. „Těším se na sprint. Věřím, že výsledky už budou jen lepší,“ dodal.

Českému biatlonu se na ME nedařilo (zdroj: ČT24)

Vítězný Rastorgujevs využívá evropský šampionát jako poslední přípravu před olympijskými hrami. Před rokem na světovém poháru v Soči dosáhl svého zatím nejlepšího výsledku, když ve vytrvalostním závodě skončil čtvrtý. „Kvůli olympijské přípravě jsem vynechal světový pohár v Anterselvě, dal jsem přednost vysokohorskému tréninku v Rakousku. Nyní potřebuji závodit. Věřím, že mi tato kombinace pomůže v Soči k dobrým výsledkům,“ poznamenal Rastorgujevs.

Nejrychlejší žena Kanaďanka Vaillancourtová měla se dvěma trestnými minutami v cíli náskok 2,1 sekundy před Běloruskou Nastasijí Kalinovou, jež doplatila na čtyři chyby na střelnici. „Na krátkém okruhu mi připadal tentokrát závod dost dlouhý. Na střelnici jsem měla ve větru asi jistější ruku než soupeřky a také štěstí. Považuji za příjemné překvapení, že jsem jako Kanaďanka získala titul mistryně Evropy,“ řekla dvaadvacetiletá Vaillancourtová.

Johanidesovou, která se také chystá do Soči, umístění až na konci třetí desítky zklamalo. Startovala s číslem 1. „Musela jsem se poprat s tím, že jsem vybíhala na trať první. Nejtěžší pro mě byla střelba vestoje a neběželo se mi dobře,“ řekla Johanidesová. Postěžovala si, že při její střelbě vždy po dvou ranách přišel větrný poryv. „Musela jsem se zastavit, což mě rozhodilo, a potom už bylo těžké se trefit,“ dodala.

Výsledky mistrovství Evropy v biatlonu

Muži - vytrvalostní závod (20 km): 1. Rastorgujevs (Lot.) 52:17,6 (3 tr. minuty), 2. Doll (Něm.) -0,3 (3), 3. Cvetkov (Rus.) -1:14,8 (2), 4. Fillon Maillet (Fr.) -1:34,4 (3), 5. Bjoentegaard (Nor.) -1:36,7 (3), 6. Willeitner (Něm.) -1:41,0 (3), …27. Krčmář -4:51,2 (4), 40. Kristejn -6:43,0 (5), 43. Krupčík -6:51,3 (5), 66. Žák (všichni ČR) -10:10,2 (7).

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Vaillancourtová (Kan.) 51:33,4 (2), 2. Kalinová -2,1 (4), 3. Krjuková (obě Běl.) -9,7 (2), 4. Něchkasovová -22,4 (5), 5. Virolajnenová (obě Rus.) -40,4 (4), 6. Viigipuuová (Est.) -54,5 (3), … 29. Johanidesová -5:04,0 (5), 37. Šlechtová (obě ČR) -6:05,1 (6).

Vydáno pod