Zlín chce prodat nepotřebné varhany

Zlín - Varhany v opuštěném Domě umění ve Zlíně jsou na prodej. Do nového sídla filharmoniků se nástroj nehodí ani rozměry ani kvalitou. Kupce chce město hledat i v zahraničí.

Příliš těsný Dům umění opustili zlínští filharmonici před třemi lety. Varhany v něm ale zůstaly, zatím nevyužité. „Tento nástroj znám už 15 let. Varhany jsou vyrobené firmou Rieger-Kloss v Krnově. Je to krásný, třímanuálový nástroj, má krásné jazyky, zní měkce. Škoda, že už se na něj nehraje,“ posteskl si varhaník Josef Surovík.

A nebude se hrát ani do budoucna, alespoň ne ve Zlíně. Město už s nástrojem nepočítá a chce ho prodat. „Několik jednání už proběhlo, nicméně bez jakéhokoli výsledku. V tuto chvíli víme, že nástroj chceme určitě prodat, a věříme, že se zájemci ozvou,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Hovoří mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák (zdroj: ČT24)

Cena starého nástroje má být dohodou, o konkrétní částce vedení města zatím nemluví. Doufá ovšem, že utrží řádově miliony. „Prodej toho nástroje se nedá nikdy přesně odhadnout, protože každý nástroj je postaven jako originál do určitého prostoru,“ popsal slabinu prodeje organolog Pavel Černý.

Naopak nový originál šitý na míru potřebuje nové sídlo filharmoniků: jak pro varhanní koncerty, tak i jako dominantu moderního sálu. Na ně ale zatím nejsou peníze. „Finanční představa se pohybuje kolem 25 až 30 milionů. Je to opravdu velká částka,“ povzdechl si ředitel zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý.