S baletem mohou začít i dospělí. A daří se jim

Brno – V zrcadlových sálech už u bradel nenapínají nohy jen malé dívky. Balet přestává být pouze jejich doménou, zájem o něj totiž mají i dospělí. V Brně už rok funguje první soukromá baletní škola. A dospělých baletek vychovává třikrát víc než těch dětských.

Malé baletky sní o tom, jak budou tančit v Labutím jezeře na prknech světových divadel. Každá z nich tajně doufá, že se z ní stane primabalerína. Na svém snu pilně pracují a od útlého věku trénují. Ve stejném sále je střídají dospělé ženy. Labutí jezero znají jen z hlediště. Mají mnohem skromnější cíle – vyšvihnout nohu co nejvýš nebo udržet se na špičkách co nejdéle. Nechtějí být opravdovými baletkami, mají jen rády pohyb. O dospělé baletní hodiny je v taneční škole vůbec největší zájem.

„Myšlenka na balet pro dospělé vznikla, když jsme seděli s kamarádkami u piva a ony si stěžovaly, že po porodu už nejsou tak zpevněné. Navrhl jsem jim, ať přijdou na balet. A holky stále chodí a jsou nadšené. Stala se z toho nejnavštěvovanější hodina z celého týdne,“ zavzpomínal na počátky hodin pro dospělé majitel baletní školy Marek Baláž.  

Hovoří vedoucí baletu pro dospělé Marek Baláž (zdroj: ČT24)

Baletní škola funguje už rok. Navštěvuje ji 120 dospělých baletek. Co se týče jejich věkového rozpětí, je brněnská taneční škola skutečně unikátní. Navštěvují ji žákyně od tří do padesáti let. Starší tanečnice přitom v mládí mnohdy neměly žádnou taneční průpravu a baletní piškoty poprvé nazuly až zde. I tak udělaly velký pokrok.

Mladá maminka Jitka Suchánková potřebovala po dvou dětech pohyb. Poprvé přišla na lekci pokročilých a málem z hodiny utekla. Balet už ale tančí celý rok. „Všichni se ptali, proč balet. Ale proč ne? Ze začátku mě všechno bolelo, ruce i nohy,“ popsala Suchánková. Tančit chodí s kamarádkou. „Nejtěžší bylo naučit se všechny kroky, nejdřív jsem se v tom ztrácela,“ přiznala Veronika Bochezová. Obě si ale lekce chválí a s baletem neplánují přestat.

„Odchází vždycky zpocené, červené. Balet je strašný dril a dřina. Vždycky říkám, že když něco během tréninku nebolí, je to špatně. Protože balet prostě bolí,“ dodal majitel školy Baláž. I on má sen, avšak nikoli skromný. Chtěl by vychovat amatérský baletní soubor, který by mohl vystupovat u nás i ve světě.