Na jižní Moravě se tvořilo náledí, způsobovalo úrazy i nehody

Brno - Řidiči i chodci na jižní Moravě od nočních hodin bojovali s námrazou, která na mnoha místech vinou mrholení a nízkých teplot přetrvávala po celý den. Způsobovala nehody i úrazy chodců. Posypové vozy vyjely na silnice ve všech okresech. Dálnice jsou po chemickém ošetření sjízdné, na ostatních cestách doporučují silničáři zvýšenou opatrnost.

Záchranářům se dnes výrazně zvýšil počet zásahů. V 15:00 evidovali 180 případů, z nichž téměř dvě třetiny tvořily úrazy. „Od půlnoci jsme měli asi stoprocentní nárůst pacientů, z toho asi 90 procent připadá na zlomeniny horních a dolních končetin,“ popsal lékař Luděk Macků z brněnské Úrazové nemocnice.

V některých městech a obcích pokryla ledovka všechny komunikace i chodníky a měla podíl na dopravních nehodách. V Bohatých Málkovicích na Vyškovsku například sedmadvacetiletý šofér sjel s osobním autem do potoka. „Dle záchranářů utrpěl předběžně jen lehké zranění,“ uvedla policejní mluvčí Alice Musilová. Vůz museli z koryta vyprostit hasiči.

Další osobní auto na cestě z Vyškova do Drnovic ráno vjelo do příkopu, v Moravských Málkovicích zase řidič kvůli namrzlé vozovce skončil v plotě. V Žabčicích na Brněnsku dokonce hasiči vyprošťovali sypač. Menší nehody se staly také na parkovištích. Mnozí řidiči například v Brně odstavili automobily na nejbližším vhodném místě a pokračovali pěšky.

Telefonát Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)

Brněnští strážníci kvůli náledí zvýšili počty pěších hlídek, které pomáhaly lidem v nouzi a volaly posypové vozy do kritických míst. „Silná ledovka sužovala místní především v kopcovitých částech města. Starosti tak měli zejména lidé ze Starého Lískovce, Lesné, Vinohrad či Líšně,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

„Přestože vozidla s posypovými materiály byla v plné permanenci, během dne inertní materiál překrývaly nové a nové vrstvy ledu,“ popsal Ghanem.

NO COMMENT: Nebezpečná ledovka (zdroj: ČT24)

Místo v Brně cestující přistáli v Bratislavě

Náledí dopoledne zastavilo provoz na brněnském letišti. Kvůli kluzké přistávací dráze museli letoví dispečeři odklonit letadlo směřující do Brna z Londýna. Místo v Brně piloti přistáli v Bratislavě. Do jihomoravské metropole cestující dopravily náhradní autobusy. „Týkalo se to na příletu asi 120 lidí a na odletu asi 160 cestujících. Mezi 11.  a 12. hodinou se nám podařilo dráhu zprovoznit, protože déšť přestal a ledovka povolila,“ uvedl ředitel brněnského letiště Tomáš Plaček.

Český hydrometeorologický ústav vydal pro jižní Moravu výstrahu před ledem a námrazou. Její platnost prodloužil do pondělního poledne.