Dětí s vadami řeči přibývá, chybí logopedi

Ostrava – V Česku stále více přibývá dětí s vadami řeči. S tím souvisí i skutečnost, že pro ně přestávají stačit kapacity logopedických ordinací a speciálních mateřských školek. Podle odborníků je problém mimo jiné v tom, že rodiče dětem málo čtou a nepovídají si s nimi. A čas u počítače nebo s mobilem jim ve vývoji řeči příliš nepomáhá.

Adam byl do dvou let neslyšící. Dnes je mu pět, má kochleární implantát a učí se mluvit v logopedické mateřské škole. Dětí s podobnými problém je tady celkem šedesát. Školka je beznadějně plná. „Mám stále problém s tím, že musíme odmítat u zápisu takto postižené děti. Je nám to líto, ale kapacitu musíme dodržet,“ vysvětluje ředitelka logopedické mateřské školky Marie Olšovská. „Denně nám volá přibližně pět až šest nových zájemců o logopedickou péči, ale kapacita ordinace je taková, jaká je a všechny uspokojit nemůžeme,“ potvrzuje slova ředitelky klinická logopedka Máša Jirousková.

To, že je zájem o služby logopedů skutečně obrovský, potvrzuje i skutečnost, že jen v této ordinaci přijali za poslední týden sedmnáct nových dětí. Mezi faktory, jež ovlivňují kvalitu řeči u dětí, patří mimo jiné dědičnost a povídání si s rodiči. Právě toho v posledních letech značně ubývá. Vývoj řeči brzdí i moderní technologie – hraní na počítači, tabletu nebo s mobilem. „Přijdou k nám například čtyřleté děti a poprvé vidí leporelo. Takže je nám jasné, že se jedná o zanedbání ze strany rodičů,“ upozorňuje Marie Olšovská. 

S výslovností bojuje i šestiletá Klára. Na tabletu hraje hry téměř každý den a s okolím přitom komunikovat nepotřebuje. „Když jí tablet na týden zakážu, tak je to pro ni největší trest,“ přiznává matka Kateřiny Zuzana Šilerová.

Nárůst dětských klientů u logopedů potvrzují i statistiky. Kliničtí logopedi loni vyšetřili o téměř deset tisíc dětí více než v předchozích letech, celkem tedy téměř sto tisíc.

Nedostatek logopedů (zdroj: ČT24)