Řidiče a chodce na jihu Moravy trápila ledovka

Jižní Morava - Místo chodníků a silnic jen naleštěné sklo, tak vypadalo pondělní ráno na jihu Moravy. Už od víkendu trápilo řidiče náledí, které se tvořilo po namrzajících srážkách. Přestože na hlavní tahy okamžitě vyjely chemické sypače, část vedlejších silnic zůstávala sjízdná s opatrností. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před náledím, která platila až do dnešního poledne.

Lehká zranění po nehodách a zlomeniny, to byly hlavní problémy, které o víkendu řešili brněnští zdravotníci. Pacientů měli už v neděli odpoledne ke dvěma stovkám. „Od půlnoci jsme měli asi stoprocentní nárůst pacientů, z toho asi 90 procent připadá na zlomeniny horních a dolních končetin,“ popsal víkendovou službu lékař Luděk Macků z brněnské Úrazové nemocnice.

Například mladý řidič v Málkovicích na Vyškovsku nezvládl řízení a jeho osobní automobil skončil v potoce. U Bučovic dnes ráno vyjel ze silnice prázdný autobus bez cestujících a zapadl do příkopu, vyprostili jej až hasiči. Podobnou situaci řešili o den dříve s uvízlou sanitkou.

Před ledovkou varovali silničáři u Pohořelic, Rajhradu, Moravských Bránic, Střelic nebo Křenovic. Zledovatělý povrch trápil chodce například v brněnské městské části Černá pole. Některé silnice třetí třídy led zcela uzavřel, například u Pozořic na Brněnsku zůstala silnice 383 neprůjezdná až do 14:30. V zimním období se totiž neudržuje a kvůli ledovce nebyla sjízdná.

Náledí v neděli dopoledne dokonce zastavilo provoz na brněnském letišti. Kvůli kluzké přistávací dráze museli letoví dispečeři odklonit letadlo z Londýna. Místo v Brně piloti přistáli v Bratislavě. Do jihomoravské metropole cestující dopravily náhradní autobusy.

Ledovka na silnici
Zdroj: ČT24/ČT Brno