Sexuela, Muriel i Jessie: Největší Saudkova výstava v historii

Olomouc – Muzeum umění v Olomouci se chystá na zatím největší výstavu Káji Saudka v historii. Příznivci umělcovy kresby spatří 6. února na pět set děl krále českého komiksu, který po nehodě leží už osmým rokem v kómatu. Řada z vystavených děl pochází ze sbírek soukromých sběratelů, a veřejnost je proto doposud neměla možnost spatřit.

Olomouc chystá největší výstavu děl Káji Saudka v historii (zdroj: ČT24)

Jedni mají Saudka za génia, jiní ho odsouvají na periferii výtvarné kultury. Tak jako tak, veřejnost jeho komiksy miluje a zapálení fandové za ně neváhají zaplatit astronomické sumy. Oba výtisky jeho monografie z knihkupectví ostatně zmizely během několika dní. Saudek zkrátka frčí. „Kdyby byla šance v 60. a 70. letech, kdy to kvůli komunismu nešlo, tak by byl světově proslulý,“ tvrdí galerista a sběratel Libor Gronský.

Dílo Káji Saudka odhadují kurátoři na deset tisíc kusů. Pro umělcovu retrospektivu se jim podařilo získat řadu unikátů. Vůbec poprvé v celku budou v Olomouci k vidění titulky k filmu Kdo chce zabít Jessie. Z původních třiceti šesti se dochovalo pouze osmnáct.

Práce Káji Saudka se objevuje i na chodbách kin prostřednictvím výstav filmových plakátů. V Olomouci k nim přibydou hlavně ilustrace a zmíněné komiksy.

„Bylo to pro nás velmi komplikované, dát tu výstavu dohromady, protože jeho dílo je roztříštěno mezi desítky, možná stovky fanoušků a příznivců,“ vysvětlil ředitel Muzea umění Michal Soukup. Expozici tentokrát netradičně doplní promítání komiksových filmů nebo happening komiksových kreslířů.