Češi získali po boji druhý bod, rozhodly tie-breaky

Ostrava – České obhájce titulu v Davisově poháru dělí bod od desátého vítězství v soutěži za sebou a postupu do čtvrtfinále. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem porazili ve čtyřhře Jeana-Juliena Rojera a Robina Haaseho 7:5, 1:6 a dvakrát 7:6 a čeští tenisté vedou v Ostravě v 1. kole nad Nizozemskem 2:1. V úvodní nedělní dvouhře může o postupu svěřenců kapitána Jaroslava Navrátila rozhodnout sedmý hráč světa Berdych, kterého čeká Haase. K případné závěrečné dvouhře nastoupí dvojky Štěpánek a Igor Sijsling. Přímý přenos sledujte od 13:00 na ČT sport a našem webu.

Berdych se Štěpánkem vyhráli v Davisově poháru již patnáctou čtyřhru, prohráli pouze jednou. Zápas s nizozemským párem však patřil k nejtěžším. Nechybělo mnoho a čeští tenisté mohli klidně prohrát 0:3, protože první set vyhráli z pěti odvrácených setbolů a ve třetím zmařili soupeřům další tři.

„Byl to určitě nejtěžší zápas, co jsme zatím odehráli. Bylo to strašně těžké utkání a jsem rád, že jsme to zvládli,“ řekl Berdych. „Soupeři hráli nad své poměry, neskutečně a my jsme si vítězství museli zasloužit poctivým bojovným výkonem až do konce a nakonec jsme to zvládli,“ doplnil Štěpánek. „Skoro jsme byli po smrti, nicméně rozhodla vůle kluků po vítězství. Jsem rád za vydřené vítězství a věřím, že to Tomáš v neděli dokončí,“ řekl Navrátil.

V prvním setu se domácí hráči ocitli na hraně za stavu 4:5. Berdych při svém podání prohrával 0:40 a soupeři měli ještě dvakrát výhodu, ale Češi se z krize dostali a povzbuzení první set získali poměrem 7:5. Druhý set však jasně ztratili, jelikož na kurtu vládl skvělý Rojer, který výborně returnoval, podával a trápil soupeře přesnými loby.

Ve třetím setu už Češi po ztrátě Štěpánkova podání prohrávali 3:5, jenže se zase zvedli na pokraji ztráty sady. Dva setboly nepovolili Nizozemcům využít při Berdychově podání. Česká jednička si pak nechala na kurtu namasírovat záda a v dalším gamu odvrátili tenisté další setbol při servisu Haaseho, kterému vzali podání a set získali v tie-breaku. V tom se Nizozemci rozčilovali a naštvaný Haase vztekle mlátil raketou do sítě.

Drama přinesl i čtvrtý set. Češi získali rychle podání Nizozemců, ale o výhodu hned přišli. Set dospěl do zkrácené hry, kterou opět Berdych se Štěpánkem zvládli lépe a po skoro čtyřech hodinách využili druhý mečbol.

Vydáno pod