Pardubice zdolaly šesté Vítkovice a ztrácejí na ně jen čtyři body

Pardubice - Hokejisté Pardubic vyhráli ve 45. kole extraligy nad Vítkovicemi 4:2 a po třetím vítězství z posledních čtyř utkání se přiblížili šestým Ostravanům na rozdíl čtyř bodů. Vítkovice se musely obejít bez trenéra Petera Oremuse, který už si plní povinnosti u slovenské reprezentace. Ostravský tým tak vede asistent Roman Šimíček. Hosté si připsali teprve druhou prohru z posledních deseti utkání.

Je to úplně jiná role. Jindy mám za úkol hlavně hecovat kluky, teď jsem musel mluvit i k taktice. Je to pro mě výborná zkušenost, takže se s tím srovnám, jen musím trochu víc krotit emoce," řekl po utkání Šimíček.

Pardubice vstoupily do zápasu s ofenzivní chutí a už ve druhé minutě mohl po akci Koláře otevřít skóre Pjanov. V následné přesilové hře měl dvě dobré střelecké možnosti Nosek. Až poté se ozvali i hosté a hned mohl Szturc vstřelit první branku, avšak Hudáček vystihl jeho blafák. V další šanci sice minul Svačina, ale krátce poté už Burger při přesilové hře mířil přesně.

Domácí odpověděli zvýšenou aktivitou a skóre dorovnali taktéž v početní výhodě. Benák dostal přihrávku mezi kruhy a trefil se přesně do šibenice. Od té chvíle Pardubice na ledě dominovaly a soupeře tlačily do hluboké obrany. Svou další možnost nezužitkoval Nosek, který schovaný na zadní tyči neprostřelil Šindeláře.

Vítkovice se připomněly na začátku druhé třetiny šancí Valčáka, ale pak už počítali příležitosti pouze domácí. Při dvou velkých závarech před svou brankou si ještě Šindelář poradil, poté ale nedosáhl na perfektně provedený nájezd Noska. I nadále se hrálo hlavně v útočném pásmu Pardubic. Pjanov netrefil prázdnou branku, avšak jeho zaváhání napravil Somík, který se štěstím protlačil kotouč do sítě.

Do třetí části už nenaskočil pardubický útočník Tybor, který krátce před přestávkou inkasoval úder do hlavy od Svačiny. Ten po utkání přiznal, že soupeře fauloval. „Nevím, co k tomu říct, ale nemá cenu si nic vymýšlet. Tybor byl v souboji s naším Kovářem, tak jsem tam přijel, abych ho zdvojil. Bohužel se ale blbě otočil a já ho trefil,“ řekl Vladimír Svačina.

I bez něj ale Pardubice v pohodě směřovaly za vítězstvím. Čtvrtý gól přidal v početní výhodě Sýkora, a přestože vzápětí snížil také v přesilovce Roman, drželi domácí bezpečný náskok. A tak je nemrzelo ani zaváhání Mozera, který neproměnil trestné střílení. V závěrečné hře bez brankáře nastřelili hosté horní tyč.

Sestřih a ohlasy utkání Pardubice - Vítkovice (zdroj: ČT24)

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Vítkovice Steel 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Benák (T. Zohorna), 28. T. Nosek (Radil, Vašíček), 37. Somík (Kolář, Píša), 43. P. Sýkora (Cetkovský) - 10. Burger (Šedivý), 43. Roman (Svačina, Kudělka). Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Bláha, Kostka. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:2. Diváci: 8 842.

Pardubice: Hudáček - V. Kočí, Píša, Benák, Ďaloga, Gregorc, Vašíček - P. Sýkora, Cetkovský, Somík - Kolář, T. Zohorna, Tybor - Radil, T. Nosek, Pjanov - Číp, Moučka, Mozer. Trenéři: Venera a Říha ml.

Vítkovice: Šindelář - M. Hruška, Barinka, Sloboda, Kudělka, Kovář, Stehlík, Štencel - Šedivý, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa I, Valčák, Szturc - Kucsera, Kolouch, E. Němec. Trenéři: Šimíček a Trnka.

Miloš Říha ml. (trenér Pardubic): „Vyhráli jsme zcela zaslouženě, Vítkovice jsme předčili ve všech směrech. Za stavu 4:1 jsme inkasovali trochu smolný gól a poté polevili, soupeř tak měl dvě dobré šance. Kromě této pasáže a power play jsme ale Vítkovice k ničemu nepustili. Tybor má nejspíš lehký otřes mozku.“

Roman Šimíček (trenér Vítkovic): „Byl to pro nás velmi těžký zápas po týdenní pauze, což se projevilo zejména v první třetině, ve které nás soupeř jasně přestřílel. Sice jsme dali první gól, ale jinak byly Pardubice jednoznačně lepší. A když už jsme se ve druhé části trochu vzchopili, tak soupeř přidal třetí branku. Až poslední třetina byla trochu vyrovnaná, bohužel se nám nepodařilo dát gól ani v power play.“