Tečka páteční noci o tom, jaká Ostrava doopravdy je

Ostrava – Páteční večer bude na kanálu ČT Art opět patřit živé hudbě. Již podruhé tento rok se bude Tečka páteční noci vysílat z Ostravy – a ta se také stane jejím ústředním tématem.

„Budeme se bavit o tom, čím je Ostrava unikátní, a čím může být ojedinělá v mezinárodním měřítku,“ řekl moderátor pořadu Marek Hlavica. „Ti, kteří Ostravu znají jen jako turisti, například návštěvníci Colours of Ostrava,  nebo ji znají jen z televizních zpráv a novinových článků,  ji vnímají jinak než ti, kteří v ní žijí.“

Studio navštíví několik hostů. Tím prvním bude zpěvák Albert Černý, známý z kapely Charlie Straight. Jeho nová kapela Lake Malawi se chystá na sérii koncertů, první proběhne 14. února ve Valašském Meziříčí.  „Prakticky pokračuju ve všem úplně stejně. Píšu písničky a chci je hrát živě na koncertech s kapelou," řekl Černý pro iDnes.cz.

„S Albertem se budeme bavit třeba o natáčení nového singlu Always June, které probíhalo v několika městech najednou, nebo o zázemí, které na severní Moravě a v Třinci mají,“ uvedl Hlavica.

„Je pozoruhodné, kolik hudebních talentů má na svědomí město Třinec, jehož polovinu rozlohy opticky zabírají železárny – kovové město ve městě.  Jen namátkou můžeme jmenovat: Tomáš Klus, Ewa Farna, nebo náš další host, pianistka Beáta Hlavenková,“ dodal.

Ta v Ostravě nahrála své sólové album Theodoras. Navíc je manželkou Patrika Karpentskiho, kytaristy z kapely Lake Malawi. Budeme se proto bavit o kulturním zázemí celého regionu.

Josef Pleskot
Zdroj: ČT24

Debata se dále bude točit okolo výjimečnosti a industriální kráse Ostravy. Hostem bude Josef Pleskot, jeden z architektů, kteří podobu Ostravy v posledních letech ovlivňují nejvíce, už od roku 2009 úzce spolupracuje na revitalizaci Dolní oblasti Vítkovic s ředitelem vítkovického holdingu Janem Světlíkem. Přivítáme také Marka Pokorného, ředitele Multifunkční auly Gong. Bývalý plynojem je nejznámější stavbou oblasti Dolní Vítkovice, navíc získala ocenění Stavba roku 2013.

„Ostrava už dávno není jen městem uhlí a oceli. Ostrava je město s neopakovatelnou atmosférou. A pokud ji znáte opravdu jen z novinových článků a z televizních zpráv, přijeďte na návštěvu. Stojí to za to,“ vzkazuje Marek Hlavica, moderátor pořadu Tečka páteční noci.

Tečka páteční noci, pátek 7.2.2014, ČT Art ve 22:25 hodin.

www.ceskatelevize.cz/teckanoci