Dva lyžaři se těžce zranili, Horská služba varuje před tvrdým sněhem

Dolní Morava/Železná Ruda – Dva lyžaři utrpěli dopoledne na sjezdovkách těžká zranění. Jeden se ocitl na pokraji smrti, podle svědků mu netlouklo srdce. Muži skončili v nemocnicích. Horská služba upozorňuje, že na sjezdovkách je sníh technický a navíc místy zledovatělý. Je proto velmi tvrdý a nebezpečný. Je proto potřeba lyžovat opatrně a nepřeceňovat své schopnosti.

Na sjezdovce v Dolní Moravě na Kralickém Sněžníku téměř zahynul osmatřicetiletý lyžař. Nezvládl jízdu na zledovatělém svahu a ve vysoké rychlosti spadl. Při pádu přišel o přilbu, která zůstala ležet daleko od něj. „Těžký úraz hlavy byl jednoznačný,“ uvedl náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš. Muž byl po pádu v bezvědomí a netlouklo mu srdce. „Naštěstí jej našla skupina šikovných lyžařů, kteří ihned začali s laickou resuscitací. Pokoušeli se mu obnovit jak činnost srdce, tak dýchání a nakonec se jim to akorát ve chvíli příjezdu našich záchranářů podařilo,“ přiblížil Michal Klimeš.

Horští záchranáři přivolali vrtulník, který bezvědomého lyžaře přepravil do olomoucké nemocnice.

Podobná nehoda se stala také na šumavském Špičáku. Sedmadevadesátiletý lyžař vyjel ze sjezdovky a narazil do stromu. Muž neměl přilbu a utrpěl těžké poranění hlavy. Muže brzy našla skupina lyžařů, mezi nimiž byla i lékařka. „Ta se ihned chopila ošetřování zraněného. Ten si způsobil těžké poranění hlavy a mimo jiné i velkou tržnou ránu,“ řekl zasahující člen Horské služby Pavel Aubrecht. Lyžař byl podle něj částečně v bezvědomí – nemluvil, měl zavřené oči, ale hýbal končetinami.

Horská služba převezla zraněného muže na svoji stanici pod sjezdovými tratěmi, odkud ho sanitka odvezla k vrtulníku a ten lyžaře transportoval do plzeňské nemocnice.

Po dvou závažných incidentech na sjezdovkách varuje Horská služba lyžaře před nepříznivými podmínkami na sjezdovkách. Ty jsou vesměs pokryté technickým sněhem a místy zledovatělé. „Duchapřítomnost a znalosti lyžařů možná zraněnému dnes zachránily život. Přesto ale musím varovat návštěvníky Jeseníků, aby nehazardovali, sníh na sjezdovkách je pouze technický a velmi tvrdý a zledovatělý,“ upozornil náčelník jesenických záchranářů. Jeho šumavský protějšek Michal Janďura potom zdůraznil potřebu přilby, jež chyběla lyžaři zraněnému na Špičáku. „Troufám si říci, že pokud by v tomto případě muž přilbu měl, možná by došlo k otřesu mozku, ale určitě ne k tomu tržnému poranění hlavy,“ podotkl.

Na sjezdovkách v celém Česku v posledních dnech přibylo lyžařů. S tím, jak přibylo sněhu – byť nesněžilo, po několika teplých týdnech se ochladilo a vlekaři mohli pustit sněhová děla – a lidí na svazích, ale začalo docházet k nejzávažnějším nehodám. Již ve čtvrtek se těžce poranili dva lyžaři v Krkonoších, navíc tentýž den zemřel běžkař. Ten na výletě zkolaboval a záchranářům už se nepodařilo oživit jej.