Jakub Holuša zaběhl v Irsku český halový rekord na 1500 metrů

Athlone (Irsko) - Běžec Jakub Holuša vytvořil na mítinku v irském Athlone český halový rekord v závodu na 1500 metrů časem 3:38,79 minuty a splnil limit na halové mistrovství světa v Sopotech. Dosavadní rekord Michala Šnebergera z roku 2005 překonal o 11 setin. Druhý byl v cíli skoro o půl sekundy za Holušou domácí mílař David McCarthy. „Vodič se staral o tempo do osmistovky, pak jsem závodil sám. Byl to skvělý běh a ještě cítím rezervy. Kdybych byl v nějakém rychlejším závodu, myslím, že mám na ještě lepší čas,“ řekl Holuša.

Zpočátku se neběželo příliš rychle. „Já jsem zabral na poslední čtyřstovce. Mám z toho ale výborný pocit, se začátkem sezony mohu být velmi spokojený,“ prohlásil Holuša na webu Top Athletics.

Holuša, jenž za dva týdny oslaví 26. narozeniny, se v roce 2007 stal juniorským mistrem Evropy v běhu na 3000 metrů překážek. Má bronz z evropského šampionátu do 23 let na 1500 m a předloni vybojoval stříbro na osmistovce na halovém MS v Istanbulu.

Pak odešel po sporech s koučem Josefem Vedrou z jeho skupiny a loňská sezona pod vedením Dalibora Kupky se Holušovi nevydařila. Před letošní sezonou se hodně věnoval delším běhům ve skupině Jiřího Sequenta a společná příprava mu jde k duhu.