Rozpohybovávat vlastní výtvarno je snem každého animátora, říká Eva Gargašová

Ostrava - Zábavu, hravost, humor i informace. To vše nabízí dětská kuchařská edukativní show Draci v hrnci, kterou v Ostravě připravuje osvědčený tým lifestylových magazínů. Rukopis tvůrců je čitelný a na první pohled je poznat, že si autoři (Kamila Teslíková, Jana Strýčková a Vladimír Mráz) dobře rozumí, a že vědí, co nejen dětské diváky zaujme. Draci v hrnci si na obrazovce našli své stálé místo a každou neděli je tak můžeme sledovat na dětském kanálu ČT :D.

A jak vaření v „Dracích v hrnci“ probíhá? Sestra (Michaela Doubravová) s mladším bratrem (Oskar Juchelka) zůstanou sami doma, maminka jim nechá vzkaz, co si mají uvařit. Bratr má hlad, ale sestra je líná. Vařit nechce, i když jíst by chtěla. A navíc si každý díl na něco hraje. Jednou je indiánka, jindy modelka nebo kosmonautka, takže na to, aby mladšímu bráškovi pomohla, vůbec nemá čas. Proto se malý kluk pustí do vaření sám. A pomáhají mu draci. Mají totiž kouzelné vlastnosti – při vaření zatočí ocáskem a je zamícháno, lehce fouknou a jídlo je
upečeno. Draci jsou kámoši a zároveň obludky, které si žijí vlastním životem, někdy škodí, jindy pomáhají.

Animátorka Eva Gargašová
Zdroj: ČT Ostrava/Eva Gargašová

A co mají draci rádi? Jak to vidí animátorka a autorka draků Eva Gargašová?

Princezny už nejsou v módě, takže se draci přeorientovali na veškeré dobré jídlo a všechno, co je s ním jakkoli spojeno. Draci sní všechno, co je k jídlu (někdy i to, co není). Co se týče vaření, nejšťastnější jsou, když je co nejrychleji uvařeno, aby mohli zahnat svůj nekonečný hlad.

Jak se rodí animované postavy? Vidíte animáky všude kolem?

Rodí se náhle. Když chci něco vymyslet a soustředím se na to, tak to nejde. Naopak ve chvílích, kdy by mě nikdy nenapadlo, že bych byla schopná něco vymyslet, dostanu nápad a je to. Postava je na papíře a já už vidím, jak se pohybuje a „žije“. A jestli vidím animáky všude kolem? Tenhle stav si pamatuji nejvíce u mého bakalářského filmu (Slepice). Ano, slepice jsem viděla všude. Ale nijak mi to nevadilo. Jsou to vtipná stvoření a mám je ráda.

Jak vznikli „Draci v hrnci“ a jak probíhá výroba takového pořadu?

V roce 2010 jsme v zimním semestru na vysoké škole dostali zadání vymyslet krátký film na vylosovaná slovíčka. Já si vytáhla slova Drak, Adam, Hluk, Umyvadlo, Experiment. Vznikl film DAHUE a dráčci byli na světě. A ani se moc nelišili od dnešních dráčků. Adam byl stále dětinský neposedný kluk a Eva dospělejší fintivá slečinka. Dva sourozenci, kteří se stále škorpí, ale ve skrytu duše se mají moc rádi.

O dva roky později mě oslovil Vladimír Mráz, jestli bych nechtěla dráčky „propůjčit“ do pořadu o vaření. Měla jsem obrovskou radost. Dráčci se trochu přizpůsobili, ale jejich charakter zůstal stále stejný. Jediná větší změna, kterou prošli, bylo jejich zjednodušení a převedení do ryze vektorové grafiky, která jim dala jasnější tvar a obrysy. Evě přibyla na hlavě kytička, aby byla ženštější, a oba dráčci se podstatně zakulatili. Vždyť milují jídlo, mnohdy i ve větších množstvích. A to se na nich muselo nějak podepsat.

Nejtěžší byly začátky - vymyslet co přesně v pořadu bude, naanimovat mluvící dráčky a další aktéry pořadu. A to tak, aby byli „univerzální“ a dali se „stříhat“ vzhledem k dialogům, které vedou. Vedle dráčků je totiž v pořadu i moudrá slepičí hlasatelka zpráv, vyplašený potkan Panikář, malý kreslený kameraman Oskar a Kašpárek. A taky tam jsou krátké grotesky. Jejich vymýšlení mě baví nejvíce. Vždycky si přečtu scénář a čekám na nápad. Někdy přijde hned, někdy později. Nejhorší jsou krizové dny, kdy nápad ne a ne přijít. Ty ale naštěstí tak často nejsou.

Co vás zaměstnává a baví v současné době?

Je skvělé říct, že mě zaměstnává a zároveň baví stejná věc. Animace. Momentálně nejvíce času trávím nad animací Draků v hrnci. Myslím, že rozpohybovávat vlastní výtvarno je snem každého animátora. Nedávno jsem také pracovala na výtvarné stránce hry k tomuto pořadu. Byla to zajímavá zkušenost. Moc mě to bavilo. Doufám, že se taková příležitost ještě někdy naskytne.

http://decko.ceskatelevize.cz/draci-v-hrnci