Ostravští onkologové jsou nejlepší v léčbě rakoviny CyberKnifem

Ostrava - Lékaři z onkologické kliniky ostravské fakultní nemocnice loni ozářili speciálním kybernetickým nožem zvaným CyberKnife nejvíce pacientů s nemozkovým nádorovým onemocněním na světě. Loni tam prodělalo tuto léčbu 380 pacientů, průměr na podobných zahraničních klinikách je 120 lidí. Přednosta David Feitl převzal na konferenci v Ženevě od amerického výrobce certifikát za prvenství.

CyberKnife je v ostravské fakultní nemocnici od srpna roku 2010, zatím je jediný v Česku. Díky počtu léčených pacientů se řadí ostravští onkologové k nejlepším na světě.

„Počet přístrojů se zvyšuje geometrickou řadou. My jsme ho pořizovali jako číslo dvě stě, dnes jich je kolem tisícovky. Je vidět, že jsme investovali správně a koupili přístroj, který má využití. Metoda má obrovskou budoucnost. Pracujeme na dvě směny a kapacita přístroje je zcela využitá,“ popsal přednosta Feitl.

Cyber knife

CyberKnife léčí malá nádorová ložiska kdekoliv v těle. „Některé nádory prostaty, slinivky, plic, jaterní metaztázy, nádory v oblasti hlavy a krku,“ vyjmenovává Feitl onemocnění, se kterými je možno na kliniku přijít. Léčba menších nádorů trvá deset až patnáct minut, větší ložiska, která jsou pohyblivá, se léčí hodinu i více. Ozáření se může opakovat až pětkrát. Výhodou této metody je, že pacient nemusí být hospitalizován. Jen lidé, kteří přijedou zdaleka, obvykle stráví v nemocnici asi týden.

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou, rok od roku stoupá. V roce 2025 by jich mohlo být o čtyřicet procent více než nyní, tedy dvacet milionů ročně. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že za dvacet let může být nárůst nových případů až sedmdesátiprocentní. Předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová vidí hlavní příčinu v nezdravém životním stylu. Podle ní lidé také příliš spoléhají na vývoj medicíny a podceňují prevenci.

Léčba rakoviny zářením stojí Českou republiku více než miliardu korun ročně. Na provoz CyberKnifu jde z této částky padesát pět milionů. Léčba jednoho pacienta vyjde průměrně na sto třicet tisíc.

FAKTA O RAKOVINĚ:

•Nejrozšířenější je rakovina plic, prsu, a tlustého střeva

•Nejčastěji se umírá na rakovinu plic, jater a žaludku

•Více než 60 procent z celkového počtu případů se vyskytuje v Africe, Asii a Střední a Jižní Americe. 70 procent lidí, kteří na rakovinu zemřou, pochází z těchto oblastí. Může za to nedostatek prevence a nevhodný přístup k léčbě

•Za 30 procent úmrtí na rakovinu může nezdravý životní styl: obezita, nízká spotřeba ovoce a zeleniny, nedostatek fyzické aktivity, kouření a alkohol

•Za 70 procent úmrtí na rakovinu plic může kouření

Zdroj: WHO

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod