Obyvatelé Brna-jih protestovali proti hazardu

Brno – Obyvatelé Brna-jih nechtějí ve své čtvrti hazard. Protestním happeningem to dnes dali najevo svým zastupitelům. Jejich městská část byla jednou ze šesti, které ve vybraných lokalitách povolují herny a kasina. Přísná vyhláška, kterou v lednu schválili brněnští zastupitelé, hazard úplně zakázala ve třiadvaceti městských částech Brna.

Asi padesátka obyvatel městské části Brno-jih se dnes v podvečer sešla před zasedáním zastupitelstva na protestním happeningu. Chtěli tak dát svým zastupitelům najevo nespokojenost s regulací hazardu v jejich čtvrti. Zatímco většina městských částí v Brně zvolila nulovou toleranci hazardních her, Brno-jih povoluje herny a kasina na celém svém území s výjimkou ulic Bednářová, K Terminálu a Tuháčkova. Podle nich tak hrozí že herny budou i u škol a jedno kasino je paradoxně hned vedle městského úřadu.

Vstup redaktorky Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

„Všeobecné povolení hazardu v naší městské části bylo schváleno na minulém zastupitelstvu, toto je tedy první chvíle, kdy na to můžeme v naší městské části nějak reagovat. Zastupitelé, alespoň ti opoziční, dostali podrobné materiály až po příchodu do jednací síně, takže ani neměli možnost se na to připravit,“ kritizoval postup radnice člen občanského sdružení Pěkný jih Ivan Konečný.

Česká televize dnes oslovila starostu s žádostí o vyjádření, ten to odmítl komentovat s tím, že pro něj jde o uzavřenou věc, ke které nemá co dodat.

Kometa možná přijde o sponzora

Podle Unie herního průmysl zmizí z Brna díky nové vyhlášce až 150 výherních automatů. Méně videoloterijních terminálů ale znamená méně peněz na dobročinnost. Firma Kajot, která vydělává na hrách a hazardu, údajně tlumí svoje sponzorské aktivity. Z Kajot Areny, dříve zvané hala Rondo, zmizela velká reklamní plachta a hokejový klub Kometa možná přijde o svého důležitého sponzora. Vedení klubu se má s představiteli Kajotu sejít na jednání příští týden. Kajot přitom podporoval hokejovou Kometu ještě před jejím vstupem do nejvyšší české hokejové soutěže v roce 2009.

Rondo nebo Kajot Arena?

Největší víceúčelová hala známá pod jménem Hala Rondo vznikla v 70. letech podle návrhu známého brněnského architekta Ivana Rullera. Základní kámen byl položen v roce 1972, Rondo bylo otevřeno v roce 1982. Hala patří městské společnosti Starez Sport, která spravuje brněnská sportoviště. Starez halu pronajímá hokejovému klubu Kometa, která si spolu s halou pronajala i marketingová práva. Rondo, tři dekády známé pod původním názvem, Kometa v roce 2011 přejmenovala podle svého hlavního sponzora na Kajot Arenu.

Kajot nepodporoval jen brněnský hokej, peníze posílal také Brněnské asociaci futsalu či baseballovým Drakům Brno. Oba sporty přišly o svého důležitého sponzora už před rokem, respektive dvěma.

Brno jde tvrdě proti hazardu

Na prvním letošním zasedání schválili brněnští zastupitelé novou podobu městské vyhlášky, která reguluje hazard v celém Brně. Vycházeli přitom z přání jednotlivých městských částí, které se vyjádřily, zda na svém území hazard chtějí a případně kde. Pro nulovou variantu se vyslovilo hned 23 městských částí, šest jich hazard omezuje s výjimkami. Hrát na automatech mohou lidé například v konkrétním podniku nebo na některých ulicích.

Ministerstvo financí nyní musí nepovolené herny a videoloterilní terminály zrušit, zahájí přitom správní řízení na každý jednotlivý automat. Kvůli odvolacím lhůtám se ale rušení může protáhnout i na roky. Aby ministerstvo vedlo správní řízení podle aktuálně platné vyhlášky, musí pozastavit i ty, které už běží.

Spolu s vyhláškou, která reguluje samotný hazard, chtělo město tvrdě potlačit i reklamu na hazardní hry. Zakázaná měla být reklama na loterie a hazardní hry na všech veřejných místech v Brně. V takovém případě by vadil i sám název Kajot Arena. Magistrát před tak radikálním zásahem ale varovalo ministerstvo vnitra, které upozornilo, že podaný návrh není v souladu se zákonem o reklamě. Z konečného znění vyhlášky tak razantní regulace vypadla, zatím je zakázaná propagace hazardu přímo ve výlohách heren.