Začíná olympiáda – i s regionální stopou

Brno – O medaile na zimní olympiádě v Soči budou bojovat i sportovci z regionu. Největší očekávání vkládají sportovní fanoušci do rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Na poslední chvíli se do hokejové nominace dostal i třebíčský rodák Martin Erat. Oficiální zahájení her je naplánováno na páteční podvečer a nebudou na něm chybět ani sportovní reportéři z Brna Ondřej Tomek a Petr Kubásek.

Nejen v obýváku rodičů Martiny Sáblíkové se před čtyřmi lety slavily dvě zlaté medaile žďárské rychlobruslařky. Šestadvacetiletá olympionička patří mezi největší naděje české výpravy i tentokrát. „Ta očekávání jsou velká, takže cítím určitý tlak. Ale já si chci především olympiádu užít, takže uvidíme, jak to dopadne,“ prozradila největší medailová naděje české výpravy.

Medailové očekávání Brna bude v Soči reprezentovat krasobruslař Michal Březina. Na nedávném mistrovství Evropy mu bronz unikl jen těsně. „Když slezu z ledu a budu si moct říct, že už jsem to lépe zajet nemohl, tak budu spokojený, a pak je mi jedno, kolikátý budu,“ prozradil hlavní cíl pro olympiádu brněnský krasobruslař.

Trošku jiným způsobem se chce k umístění s kovovou odměnou odrazit i snowboardistka Šárka Pančochová z Maršova u Uherského Brodu. Stejně jako před čtyřmi lety bude moci počítat s podporou přímo v rodném Valašsku. Šárka Pančochová už má po posledním tréninku jasno, jaké triky v kvalifikaci předvede. „Myslím, že tam pohodlně zařadím triky, jaké chci. Vyzkoušela jsem všechny překážky, vybrali jsme s kluky nejlepší lajnu. Uvidím, jak na tom budu po téhle jízdě. Buď ji zlepším, nebo zůstanu tam, kde jsem,“ řekla Pančochová, která se na olympiádě představí jako první z českých sportovců ve čtvrtek dopoledne.

Rozhovor se Šárkou Pančochovou (zdroj: ČT24)

Jistá zlínská rodina má olympijské poslání snad zapsáno v rodokmenu. Babička Olga Charvátová měla v roce 1956 blízko na olympijské hry do italské Cortiny, před třiceti lety vypravila do Sarajeva svou dceru Olgu, která získala historicky první československou medaili v alpském lyžovaní. Další stránky do rodinné lyžařské kroniky by v Soči měla napsat vnučka Klára Křížová. „Je to vrchol kariéry. Od sebe očekávám, že zajedu nejlepší jízdu, kterou umím. Ve sjezdu bych se chtěla umístit kolem patnáctého místa,“ vysvětlila své ambice Klára Křížová.

Rozhovor s Klárou Křížovou a Olgou Charvátovou starší (zdroj: ČT24)

Společně se sportovci do dějiště her odletěli i dva zástupci brněnské redakce sportu. I pro Petra Kubáska a Ondřeje Tomka je účast na olympiádě jedním z kariérních vrcholů. „Budu reportérem v horách. To znamená, že budu mít na starosti rozhovory se všemi českými sportovci, kteří budou o medaile bojovat v horách. Půjde tedy o biatlon, klasické lyžování, snowboardy, veškerá akrobacie, skoky na lyžích. Tím, že se koná každý den několik sportů najednou, tak budeme přejíždět z jednoho místa na druhé a uvidíme, co budeme stíhat,“ popsal zkušený reportér, který už zažil i olympiádu v Londýně v roce 2012.

Rozhovor s reportérem Petrem Kubáskem (zdroj: ČT24)

„Co se týče těch sportů ve městě, kde by měl být můj hlavní záběr, tak očekávám, že si prožiji hrdý český pocit z medaile. Věřím Martině Sáblíkové, že rozšíří svou sbírku,“ prozradil Ondřej Tomek, který bude monitorovat už čtvrtou olympiádu.

Rozhovor s reportérem Ondřejem Tomkem (zdroj: ČT24)

Těsně před odletem do Ruska si do Brna odskočil i lyžař Ondřej Bank, v aerodynamickém tunelu otestoval vlastnosti své závodní kombinézy. „Je skvělé, že můžu vůbec jet. Budu se snažit dýchat na záda favoritům a hlavně si celé hry pořádně užít,“ řekl Bank.

Rozhovor s Ondřejem Bankem (zdroj: ČT24)

Na olympijských hokejových gólech se tentokrát nebudou podílet puky z valašských Kateřinic. Dodavatel pro hry v Naganu nebo Turíně se s organizátory na prestižní zakázce nedohodl. Na pobřeží Černého moře naopak budou olympijské branky, body a vteřiny měřit hodiny od výrobce z Vyškova.