Zavražděná dívka z Jihlavy chtěla nahlásit znásilnění

Brno – Soudce Krajského soudu v Brně dnes začal řešit případ brutální vraždy dívky z Jihlavy, která zemřela v noci na 16. března 2013. Z vraždy je obžalovaná trojice mladíků, hrozí jim až výjimečný trest. Obžalovaní se k činu při výslechu přiznali, dva z nich dnes nechtěli vypovídat. Soud potřebuje vyslechnout další svědky, odročil proto hlavní líčení na 5. března.

Po patnáctileté Petře z Jihlavy pátrala policie na jaře 2013 více než týden. Dívka zmizela v noci z 15. na 16. března. Odešla z domova na diskotéku a nepřišla ke kamarádce, kde měla přes víkend přespávat. V pondělí nedorazila ani do školy, rodiče proto její zmizení oznámili policii.

Hovoří soudní znalec v oboru zdravotnictví Michal Zelený (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřování přišla školačka k tehdy dvacetiletému Michalu Kisiovi domů. Nikoli poprvé, už dříve u něj přespávala. Dívka po souloži s Kisiovem hrozila, že podá trestní oznámení pro znásilnění. Kisiov dnes ale u soudu popřel, že by šlo o vynucený sex.

Kvůli dívčině výhrůžce Kisiov oběť vyhodil z okna svého bytu v centru Jihlavy, padala z výšky téměř dvanácti metrů. Když zjistil, že dívka pád  přežila, přivolal své dva komplice. „Rozhodli se, že ji uškrtí, k čemuž se následně odhodlali. Dívku společně i každý sám škrtili různými předměty, škrtili ji rukama, škrtili ji přívodními kabely od počítače, šlapali jí na krk motorkářskou botou,“ popsal už v minulosti kriminalista Pavel Kubiš.

Tělo potom mladíci zabalili do prostěradla, vhodili do kontejneru a zaházeli odpadky. Ostatky dívky se tak dostaly až na městskou skládku, kde je později objevili policisté. Po jejím těle pátrali mezi odpadky tři dny a přemístili stovky tun odpadu. Testy DNA pak potvrdily, že jde o pohřešovanou Petru.

Policisté brzy zadrželi i trojici mladíků podezřelých z činu. Michal Kisiov a Tomáš Zavřel jsou ve vazbě od loňského 13. března, od 24. října byla vazba uvalena i na Jakuba Doležala.

Pieta za zavražděnou dívku
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK