Ostravští sportovci běží štafetu na počest českých olympioniků

Ostrava - Ostravští sportovci běží od sedmi hodin rána štafetu z Ostravy do Prahy. Chtějí tak pozdravit české olympioniky a popřát jim štěstí v Soči, kde zítra v podvečer oficiálně začínají Zimní olympijské hry. Osm maratónských běžců startovalo u ostravské Nové radnice, v Praze na Letné by chtěli být kolem šesté hodiny večer.

Běžce čeká trať dlouhá 340 kilometrů, každý uběhne asi 48 kilometrů. Předávat si budou speciálně vyrobený kolík. Doprovází je auto, ve kterém vezou hlavně jídlo a energetické nápoje, aby borcům vydržely síly. Protože nesmí běžet po dálnici ani rychlostní silnici, organizátor naplánoval cestu do Prahy po vedlejších cestách přes Bruntál, Šumperk, Chlumec nad Cidlinou, Český Brod.

Olympijská štafeta – maratonci běží z Ostravy do Prahy

Jako první startoval Alfons Výtisk, zdatný maratónec, který běhá už třicet let. „Když mi bylo pětatřicet roků, byl jsem trochu otylý, tak jsem si řekl, že s tím musím něco dělat. Kolega mne přemluvil k běhu. Dnes už bez toho nemůžu existovat,“ říká Alfons Výtisk.

Reprezentanti z regionu

Česko bude v Soči reprezentovat osmdesát osm sportovců. Z Moravskoslezského kraje je to skokan na lyžích Jakub Janda, alpské lyžařky Martina Dubovská z Třince a Kateřina Pauláthová z Havířova nebo hokejista Ondřej Palát z Frýdku-Místku. z Olomouckého kraje míří do Soči alpský lyžař Ondřej Bank ze Šumperska, hokejisté David Krejčí ze Šternberka a Lukáš Krajíček z Prostějova a Emil Novák ze Zábřehu na Moravě. Ten bude soutěžit ve snowboardcrossu.

Zajímavosti o ZOH v Soči

  • Hry potravají od 7. do 23. února
  • Hry mají dvě základní střediska: pobřežní město Soči a horské centrum Krasnaja Poljana
  • Na programu bude 98 disciplín. Nově se na hrách představí krasobruslení družstev, skok na lyžích žen, smíšená biatlonová štafeta, soutěž smíšených družstev v saních, U-rampa a slopestyle v akrobatickém lyžování a paralelní slalom a slopestyle ve snowboardingu.