Diváci se vrací do sedaček malých kin

Jižní Morava – Malým kinům se znovu začíná dařit. Na přelomu tisíciletí jich kvůli multiplexům většina zkrachovala, do těch zbývajících se ale v poslední době vrací diváci. Hledají tradiční atmosféru a osobnější přístup, ale i speciální programy a nabídky. Malá kina s výběrem filmů už většinou nezaostávají za multiplexy. Díky digitalizaci se k nim aktuální filmy dostávají mnohem dříve.

Za první rebubliky bylo Brno malých kin doslova plné. „Před válkou tu bylo 38 kin, to je hodně na město této velikosti. Některá menší, hlavně v okrajových částech, po válce zanikala. Po válce zůstalo 30 kin, po revoluci kolem dvou desítek. Po nástupu multiplexů kina postupně zavírala, v centru zůstala jen tři,“ řekl Luděk Havel z Ústavu filmu a audiovizuální kultury. V mnohých kinosálech už stříbrná plátna nezáří. „Některá kina zanikla úplně, domy se zbouraly. V Alfa pasáži v prostoru kina sídlí HaDivadlo, jiná kina dnes slouží jako herny. Některá jsou dodnes pustá, třeba kino Jalta,“ vyjmenoval Havel.

Situaci malých kin dnes podle něj komplikuje to, že jsou lidé zvyklí na určitý standard. „Očekávají popkorn a občerstvení, což v malých kinech není obvyklé. Ta ale naopak vycházejí vstříc maminkám s dětmi nebo důchodcům, snaží se lákat různou klientelu,“ popsal Havel. To dělá třeba brněnské kino Art. „Už nestačí jen projekce filmu, ale spíš jak kino buduje svou diváckou komunitu. Lidem už nestačí masově servírovaný produkt, kde to má všude stejnou atmosféru supermarketu. Hledají něco osobitého, originálního, kde dostanou přidanou hodnotu. Ať už to jsou galerie, kavárny či další programy,“ vysvětlil ředitel kina Art Miroslav Maixner.

Malým kinům v Brně se zvedá návštěvnost

Návštěvnost kino ART bedlivě sleduje. „V lednu přišlo pět a půl tisíce lidí, loni celkově kolem 43 tisíc. Na jedno představení ve velkém sále přijde v průměru 39 lidí, třetina sálu je tedy plná. Liší se to titul od titulu,“ uvedl Maixner. Na ryze artové snímky už podle něj lidé moc nechodí, náročnější filmy diváky nepřitáhnou. Vyhledávají spíš filmy zábavné, ne depresivní. 

Přitáhnout diváky různými způsoby se snaží i brněnské kino Scala, které se znovuotevřelo loni v říjnu. „Spolupracujeme s produkcemi, které uvádějí filmy v premiérách, jsou tu alternativní obsahy, různé festivaly. Máme unikátní spolupráci s Masarykovou univerzitou. To jsou přidané hodnoty, kterými se snažíme nalákat lidi,“ řekl ředitel kina Scala Radek Pernica. Vedení Scaly je překvapené z dobré návštěvnosti. „Počet diváků narůstá, v lednu jsme překonali hranici 10 tisíc diváků za měsíc. Průměrně 103 diváků na jedno představení,“ uvedl Pernica.

Lidé podle něj menší kina vyhledávají i kvůli atmosféře. „Jsou nasyceni kulturou multiplexů, hledají něco jiného. V Brně chybělo velké metropolitní kino, které by si budovalo vlastní prostor. To se snažíme dělat, diváci to ocení. Musíme jít lidem naproti a vytrvale pracovat. Naší ambicí je, aby Scala byla nejnavštěvovanějším kinem na Moravě,“ přiznal Pernica. 

Kino Kryt láká na atmosféru studené války

Výjimečné postavení má v Brně kino Kryt. Párkrát do roka se tam promítá přímo v atomovém krytu v Králově Poli. „Promítá se tu jen párkrát za rok: bývá tu festival Jeden svět, promítání pro školy nebo nadšenecké akce. Občas tu jsou i tematická promítání, třeba filmy o Havlovi nebo o revoluci,“ řekl správce areálu Štefan Papala. 

Štefan Papala o kině Kryt (zdroj: ČT24)

V krytu je všechno vybavení původní, některé věci pocházejí ze zrušeného krytu v Blansku. Kryt měl sloužit pro případy krize, například pokud by se něco stalo s jadernou elektrárnou v Dukovanech. „Máme tu spoustu starých filmů, třeba jak se bránit jaderným zbraním nebo co dělat při jaderném výbuchu. Je to staré a nedá se to promítat, film praskne. Ale chtěli bychom je uchovat v digitální podobě,“ dodal Papala.

Pro malá kina je digitalizace klíčová

Ještě před dvěma lety se malá kina na jižní Moravě bála, že budou muset zavřít. Pomohla jim digitalizace, díky které se k nim filmy dostanou na přístupnějších formátech mnohem dřív. A diváci si užijí kvalitní obraz a zvuk. Dnes už jich má většina modernizační proces za sebou.

Všechna malá kina, která prošla digitalizací, nabízejí ke zhlédnutí aktuální filmy. Jejich diváci tak třeba uvidí pokračování filmu Dědictví už ve stejném týdnu jako brněnští návštěvníci multiplexů.

Která malá kina na jižní Moravě prošla digitalizací a jaký nabízí program?

Blansko – ANO

Boskovice – ANO

Brno Art – ANO

Brno Lucerna – ANO

Brno Scala – ANO

Břeclav – ANO

Hodonín – ANO

Ivančice – ANO

Oslavany – NE

Rosice – ANO

Tišnov – ANO

Veselí nad Moravou – ANO

Vyškov – ANO