Ostravané dluží úřadům tři sta milionů, dva exekutoři nestačí

Ostrava - Obyvatelé Ostravy dluží úřadům města dohromady přes tři sta milionů korun. Dluhy rok od roku rostou. Lidé neplatí především za svážení odpadu, pokuty za přestupky v dopravě, velké dluhy mají na nájemném. Magistrát minulý rok přijal dva exekutory, kteří peníze vymáhají. Za rok získali od dlužníků více než milion korun.

Dlužník nejprve dostane obsílku s výzvou, aby dluh zaplatil. Když to do měsíce neudělá, může se začít obávat návštěvy městského exekutora.

Exekutoři se snaží domluvit s dlužníky na splátkovém kalendáři nebo zaplacení v hotovosti. To se ale daří málokdy. „Lidé nás samozřejmě nevidí rádi. Obvykle jsou v tíživé situaci, většinou mají i další exekuce,“ uvedl jeden ze dvou ostravských městských exekutorů.

Podle informací magistrátu lidé dluží nejvíce za odpad - téměř sto třicet milionů korun. Oproti loňskému roku je to o pět a půl milionů více. Na druhém místě jsou pohledávky za nájem. Například v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz to dělá padesát čtyři milionů korun, což je téměř polovinu celkového dluhu ve všech ostravských obvodech – více než sto dvacet milionů. Na třetím místě jsou dlužníci za dopravní pokuty. Tato položka přesáhla šedesát pět milionů korun.

Pohledávky na prodej

Magistrát se chce některé dluhy prodat. „Musíme se samozřejmě řídit daňovým řádem. S některými pohledávkami nemůžeme obchodovat, nemůžeme je postoupit třetím osobám. Netýká se to jen pohledávek za nájemné,“ řekl náměstek primátora Ostravy Tomáš Petřík. Dodal, že zastupitelé budou o možnosti odprodeje některých pohledávek už v únoru jednat. Část pohledávek už postoupil třetí osobě také ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky.

Speciální oddělení exekucí v Olomouci

S neplatiči bojují všechna města a obce. Například olomoucký magistrát vytvořil nové oddělení, které se na vymáhání dluhů specializuje. „Od ostatních odborů magistrátu dostaneme pohledávky k vymáhání a zjišťujeme, jestli dlužník má nějaké majetek, který lze zabavit,“ vysvětloval vedoucí oddělení exekucí Robert Kubalík.

Své exekutory mají i další města. Kromě toho využívají i exekutorské firmy, které řeší především starší dluhy. Podle Exekutorské komory je předání pohledávky exekutorovi nejefektivnější možností, jak dluhy řešit. Nezatíží rozpočet ani zaměstnance.