Stav pacienta otráveného metanolem se zlepšuje

Boskovice – Stav třiapadesátiletého muže, kterého s otravou metylalkoholem v pátek přijala Nemocnice Boskovice, se podle lékařů stále zlepšuje. Lékaři už z pacientova těla dostali většinu toxického metanolu a nyní muže postupně probouzejí z umělého spánku. Jaké následky bude otrava jedovatým alkoholem mít, se ale zatím neví.

Lékaři už hemodialýzou dostali z pacientova těla 98 procent metanolu, během dneška tuto léčbu ukončí. Muž je od soboty mimo ohrožení života, lékaři ho už odpojili od plicní ventilace, pacient tak dýchá sám pomocí hadičky zavedené do dýchacích cest. Zdravotníci teď otráveného muže postupně probouzejí z umělého spánku. Zatím ale neví, jaké následky metylalkohol na pacientovi zanechal.

Nemocnice přijala muže v pátek dopoledne. Manželka ho přivezla v obrovských křečích, muž upadl do bezvědomí. Začalo mu selhávat srdce, lékaři ho proto napojili na umělou plicní ventilaci. Mužův stav byl nejprve kritický, postupně se ale zlepšoval. Lékaři mu podávali čistý alkohol, aby snížili koncentraci metanolu v jeho těle.

V krvi otráveného lékaři objevili kritické množství metanolu, zato však velmi nízké množství vypitého alkoholu. Kde se muž mohl otrávit vyšetřuje policie. Při sobotní prohlídce mužova domu objevili policisté několik lahví z alkoholem, předběžná analýza v nich ale nebezpečný metanol nenašla.