Když vidím svou holčičku, slzy neudržím, říká maminka Sáblíková

Žďár nad Sázavou, Zlín - Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala stříbrnou olympijskou medaili v závodě na tři tisíce metrů. Napínavý medailový závod sledoval i její Žďár nad Sázavou. Fanoušci se dnes ale na jižní Moravě sešli také ke společnému sledování dalších závodů českých olympioniků.

Rozhovor s Evou Sáblíkovou (zdroj: ČT24)

Před čtyřmi lety sledovala rodina Martiny Sáblíkové olympijské triumfy české rychlobruslařky doma v obýváku, na první závod v Soči se ale rozhodli změnit prostředí. Ve žďárském baru drželi největší české olympijské naději pěsti maminka, bratr, dědeček i kamarádi. „Myslím, že pokud zvládne vše, co má, tak může dosáhnout na nejvyšší příčku,“ věřil své sestře Milan Sáblík.

Rozhovor s dědečkem Martiny Sáblíkové (zdroj: ČT24)

Čtyřminutové napětí skončilo úlevou, Martina Sáblíková totiž svojí jízdou krajany rozhodně potěšila. O zlato českou olympioničku sice dokázala nakonec připravit favorizovaná Nizozemka Wüstová, o stříbrnou radost už ale osazenstvo žďárského baru nepřišlo. „Najednou se mi hrnou slzy do očí, nedokážu je udržet. Vidím tam svoji holčičku, dokázala to,“ neskrývala dojetí maminka stříbrné medailistky Eva Sáblíková.

„Je úžasné, že má alespoň stříbro. Já jsem jí přála jakoukoliv medaili a věřila jsem, že na to má,“ hodnotila s úsměvem týmová kolegyně Martiny Sáblíkové Nikola Zdráhalová. Zlatou olympijskou medaili si Martina Sáblíková bude chtít odvést z pětikilometrové trati. Její rodina ji při dalším boji podpoří už přímo v ruském Soči.

Fandilo se i na zlínském svahu - snowboardistce Pančochové

Živo bylo dnes ráno i na lyžařském svahu ve Zlíně, desítky lidí nepřišly na svah lyžovat, ale fandit snowboardistce Šárce Pančochové. Sympatická olympionička z Maršova u Uherského Brodu po první finálové jízdě navíc vedla. Pád v té druhé fanoušky pořádně vylekal, znamenal nakonec páté místo.

Rozhovor s Janem Pančochou (zdroj: ČT24)

Důležité bylo ale hlavně to, že otřesená Šárka z trati odjela po svých. „Páté místo v takové konkurenci není k zahození. Nejdůležitější je, že se Šárka po tom pádu cítí lépe a měla by být v pořádku,“ popsal bratr Jan Pančocha.