Letohrádek Mitrovských láká na filmové hvězdy první republiky

Brno - Letohrádek Mitrovských v Brně zahájil výstavu s názvem Hvězdy stříbrného plátna. Na fotografiích, plakátech a pomocí osobních předmětů představí filmové a divadelní hvězdy první republiky a protektorátu, například Adiny Mandlové nebo Vlasty Buriana. Výstava potrvá do května.

„Poprvé ve velké míře je vystavená pozůstalost Adiny Mandlové. Máme zhruba 25 předmětů, do kterých patří obuv a oblečení včetně luxusního kožichu,“ uvedl spolukurátor výstavy Petr Lukas s tím, že další vystavované památky osobní povahy se vztahují k Nataši Gollové, Věře Ferbasové nebo Zitě Kabátové. Výstava připomene i Buriana nebo Lídu Baarovou.

„Chybět nebude ani doposud jediná žijící herečka, která vystupovala s králem komiků Vlastou Burianem v jeho divadle a také ve filmu Ryba na suchu, Marie Štrosová Steinerová,“ podotkl Lukas. Akce nabídne i originální filmové plakáty, dobové fotografie nebo kostýmy ze seriálu Hříšní lidé města pražského.

NO COMMENT: Výstava Hvězdy stříbrného plátna (zdroj: ČT24)

Podle Lukase je období od poloviny 20. let 20. století až po polovinu 40. let právem nazýváno zlatým věkem československé kinematografie. „V té době se rozvinula kariéra mnoha legendárních režisérů jako Lamač, Machatý, Slavínský, Frič a Vávra. Díky nim vznikly nesmrtelné filmy jako Přednosta stanice, Ducháček to zařídí, Eva tropí hlouposti, Kristián, Cesta do hlubin študákovy duše a další, ve kterých hrály právě vystavované hvězdy,“ dodal. Výstava potrvá do 4. května.

Výstava Hvězdy stříbrného plátna je k vidění v Letohrádku Mitrovských v Brně, denně kromě pondělí od 10. do 16. hodin.