Brněnští hasiči bojovali s požárem panelového domu

Brno - Deset hasičských jednotek zasahovalo v brněnské městské části Lesná při požáru bytu v panelovém domě. Požár na Halasově náměstí vypukl okolo sedmé hodiny ranní. Tři lidé se při něm nadýchali kouře, dalších 56 osob se hasičům podařilo z výškové budovy evakuovat.

„Spal jsem a když jsem se vzbudil, cítil jsem kouř. Nevěděl jsem, co se děje. Až když jsem se podíval z okna, tak jsem viděl, že je tu už spousta požárníků a policistů. Vzal jsem si jen doklady, peníze a nejnutnější věci. Na chodbě už čekal hasič, který mě vyvedl ven,“ popsal nepříjemné probuzení jeden z obyvatel panelového domu.

„Na místě jsme zjistili, že plameny zachvátily jeden celý byt a hrozilo rozšíření do okolí, tomu se ale podařilo zabránit. Pracovní verze je zatím taková, že došlo k nedbalosti při vaření,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Dva dospělí a jedno dítě se nadýchali zplodin a musela je ošetřit záchranná služba. „V panelovém domě se kouř poměrně rychle šířil do vyšších pater,“ dodal Mikoška k požáru bytu, který se nachází v prvním patře.

„Vracel jsem se z tramvaje k domu a uslyšel jsem houkat hasičská auta. Když jsem se díval, kam jedou, s hrůzou jsem zjistil, že k našemu domu,“ zavzpomínal na šok jeden ze sousedů. Ještě dopoledne na místo dorazila chemická laboratoř z Tišnova. „Šest lidí jsme zachránili s pomocí žebříku a další vyvedli za použití speciálních dýchacích kukel,“ upřesnil Mikoška.

Desítky evakuovaných lidí čekaly v přistaveném autobusu. Už krátce před polednem se ale obyvatelé začali postupně vracet do svých bytů. Podle prvních odhadů způsobily plameny škodu za 1,2 milionu korun.

No comment: Požár panelového domu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod