ČT: V zoo koutku u Bítova byla mrtvá zvířata

Bítov - Podezření z týrání zvířat vyšetřuje policie na Znojemsku. Nedaleko hradu Bítov v tamním zoo koutku našli ochránci přírody několik mrtvých koz. Majitel vinu odmítá. Za smrt zvířat podle něj mohou kolemjdoucí, kteří zvířata nevhodně přikrmují.

Zoo koutek nedaleko hradu Bítov má potěšit návštěvníky. Pohled na mrtvá zvířata, mezi nimiž chodí ta živá, ale některého z nich vylekal natolik, že poslal podnět Lize na ochranu zvířat. Její pracovníci se dnes na místo vypravili. Když si areál prohlédli, přivolali raději na pomoc policii.

Jen zvenčí z polní cesty byly vidět dvě mrtvé kozy, policie poté jejich počet upřesnila: čtyři mrtvá zvířata, mezi nimiž žila další. „Podáváme trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat z nedbalosti. Uvidíme, k jakému výsledku se policie dobere, ale péče každopádně není odpovídající,“ uvedl předseda Ligy na ochranu zvířat Petr Ondráček.

Hovoří prezident Ligy na ochranu zvířat Petr Ondráček (zdroj: ČT24)

V létě je zoo koutek vyhledávanou atrakcí, nyní vypadá opuštěně. V areálu jsou kromě zvířat i plastové stoličky a autobaterie. Majitel se hájil: kozy prý nezahubil hlad, ale naopak přílišná štědrost okolních lidí. „Nasypali přes plot nevím kolik pečiva. Něco jsem posbíral, ale kozy to prostě sežraly a vzduly se mi. Klidně si přijďte tu mrtvou kozu natočit, je prostě tlustá,“ uvedl chovatel Zdeněk Nikolai.

Policie teď musí počkat na výsledky odebraných vzorků. Kdyby potvrdily týraní, majiteli hrozí zákaz chovu.

Majitel tvrdí, že zvířata překrmili kolemjdoucí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Týrání zvířat a paragrafy

Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými na různém stupni pociťovat bolest a utrpení, proto je i jim věnována legislativa, která je má před zbytečným utrpením chránit. Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání některá bolestivá a krutá jednání vůči zvířatům výslovně zakazuje a při porušení tohoto zákazu stanoví sankce v podobě pokuty nebo odebrání zvířete.

Za týrání se považuje například:

  • omezování výživy zvířete včetně jeho napájení,
  • chování zvířat v nevhodných podmínkách,
  • zacházení se zvířetem, které vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení nebo poškození zdraví anebo vede k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání,
  • usmrcení způsobem působícím nepřiměřenou bolest nebo utrpení, nebo
  • opuštění zvířete s výjimkou zvířete volně žijícího s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat.

Kdo má podezření, že někde dochází k týrání zvířat, měl by to nahlásit na krajskou veterinární správu nebo na obecní úřad obce s rozšířenou působností. Vzhledem k tomu, že týráním zvířete může dojít i ke spáchání trestného činu, lze závažné případy ohlásit také policii.

Zdroj: Ekologický právní servis