Jižní Morava vede v počtu Family Pointů

Brno – Jižní Morava jako ráj pro rodiny s dětmi? Počet služeb pro tuto cílovou skupinu roste po celé republice, jižní Morava ale vede v počtu tzv. Family Pointů, tedy míst, kde mohou například maminky v klidu nakojit a přebalit své děti. V celé republice je Family Pointů celkem 61, z toho 53 v Jihomoravském kraji.

Na úřadech, v knihovnách, nemocnicích nebo infocentrech. Tam všude vznikají tzv. Family Pointy, tedy veřejná místa, kam se mohou rodiče v případě potřeby uchýlit se svými dětmi. V roce 2008 zvítězilo Brno v soutěži „Obec přátelská rodině“. Dvoumilionovou odměnu pro vítěze pak utratilo za stavbu prvního Family Pointu. Síť od té doby vydatně zhoustla. Family Pointů je v kraji celkem 53, jen v Brně si mohou rodiče vybírat ze třiceti míst.

Family Point

Projekt Family Point s podtitulem Místo pro rodinu vytváří síť míst, kde mohou rodiče pečovat o malé děti a získat informace pro podporu rodiny. Family Pointy jsou bezbariérové, vybavené přebalovacím pultem, křeslem pro kojení, mikrovlnnou troubou a některá také veřejným internetem. Pro děti jsou na Family Pointech připraveny hračky, pastelky a knihy.

První Family Point vznikl v Brně v roce 2009, a to díky dotaci ministerstva práce a sociálních věcí. Kraj začal vznik Family Pointů podporovat od roku 2010.

Více o projektu najdete zde.

Počty Family Pointů v krajích

Jižní Morava – 53

Zlínský kraj – 4 (3 ve Vsetíně a 1 v Uherském Brodě)

Vysočina – 2 (Třebíč a Havlíčkův Brod)

Střední Čechy – 1 (Lány)

Jižní Čechy – 1 (Český Krumlov)

Licenci na modrožluté logo vlastní brněnské Centrum pro rodinu a sociální péči. Family Pointy už se ale rozšiřují i mimo jižní Moravu. V jiných krajích v republice je jich pouze osm. Svůj Family Point bude mít od září taky Zlín.

Co jsou rodinné pasy?

Rodinné pasy vznikly jako projekt na podporu rodin s dětmi. Jeho podstatou je vytvoření systému poskytování slev a dalších výhod rodinám s dětmi. Projekt si zařizují jednotlivé kraje, v současnosti funguje v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém, Pradubickém, Ústeckém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

Zapojení do projektu je pro rodiny zdarma. Stačí se registrovat, zájemci pak dostanou kartu Rodinné pasy. Podmínkou je  trvalé bydliště v zapojeném kraji a alespoň jedno dítě do 18 let. Držitelé Rodinných pasů pak mohou využívat slevy na území celé České a Slovenské republiky a v oblasti Dolního Rakouska.

Více o projektu na webu Rodinné pasy.

Hlídání jako služba i dobrý byznys

Na rodiče s dětmi cílí i řada podnikatelů. Na jižní Moravě nově třeba i tělocvičny, v kterých potomky pohlídají zkušené chůvy. „Je to super pro matky, které mají zaměstnané partnery. Ti mají večer aktivity, takže nemůžou hlídat. Proto využívám tuhle službu a velice mi to vyhovuje,“ chválila si matka Markéta Olmová. „Službu hlídání dětí využívají především maminky, které mají děti do věku dvou let,“ potvrdila vedoucí Iva Hovězáková.

Děti jsou vítáni i v brněnském kině Art. Každý týden mají na programu takzvané MIMIkiNO. „Je určené pro rodiče, kteří mají malé děti a nemají šanci se do kina dostat v běžných promítacích časech. Filmy si zájemci vybírají pomocí hlasování na internetu. Projekce jsou se ztlumeným zvukem, máme k dispozici hračky a zázemí pro děti,“ vyjmenoval dramaturg kina Art Miroslav Maixner. Večer od 18. do 21. hodin navíc v kině funguje dětský koutek, kam mohou rodiče děti uložit a sami vyrazit do sálu.

Divadelní chůvičky v Brně i ve Zlíně

Pro rodiče s dětmi bývá taky problém, vyrazit v klidu za kulturou, zejména na divadelní kusy, které nejsou uzpůsobené pro dětského diváka. Některá divadla se proto rozhodla párům pomoci s hlídáním dětí.

Městské divadlo Zlín nabízí u odpoledních a podvečerních představení ve 14.30 a 17. hodin hlídání dětí přímo v prostorách divadla. O děti pečuje organizace, které se zaměřuje na volnočasové aktivity, zatímco rodiče si mohou v klidu užít divadlo. Pro majitele předplatného je služba zdarma, pro ostatní diváky za 100 korun za představení.

Podobnou službu nabízí i Národní divadlo Brno. To rodičům pomůže sehnat hlídání, které se o děti postará přímo doma. Divadlo tak slouží jako zprostředkovatel mezi zájemci a agenturou na hlídání dětí. Cena za hlídání jednoho až dvou dětí je 70 korun za hodinu.

Rodičům s dětmi se snaží přizpůsobit i hrady a zámky. Tam mají malé děti většinou problém udržet pozornost po celou dobu prohlídky a brzy se začnou nudit. Některé památky mají dětské koutky, kam můžou rodiče děti umístit, zatímco si sami užijí prohlídku. Jiné památky sází na speciální zábavné prohlídky určené právě pro děti.

Například na hradě Buchlov chodí v sezóně průvodce v historickém kostýmu, který děti provede černou kuchyní, zbrojnicí, místností s mumií nebo vyhlídkovou věží. V jeho výkladu úplně chybí letopočty, děti naopak uslyší mnohem víc příběhů o životě na hradě a legendy, které se o něm vyprávějí. Děti na prohlídce dostanou průvodce s portréty jednotlivých osobností a pastelky, aby mohly tváře historických postav vymalovat. Speciální program pro děti od tří let nabízí od loňské sezóny také zámek ve Valticích.

Na které další památky s dětmi vyrazit?

Speciální programy či prohlídky pro děti a rodiny nabízí i: Hrad Bouzov, Pražský hrad, Zámek Mnichovo Hradiště, Zámek Mníšek pod Brdy, Zámek Radíč, Zámek Radim, Hrad Kašperk, Zámek Bečov nad Teplou, Zámek Děčín, Zámek Zákupy, Zámek Potštejn a hrad a zámek Staré Hrady.

Téma prorodinných politik v UVR (zdroj: ČT24)