Hokejová Kometa přijde o sponzoring Kajotu

Brno – Firma Kajot, která vydělává na hrách a hazardu, tlumí svoje sponzorské aktivity. Potvrdila to dnes v tiskovém prohlášení. Důvodem je vytlačování hazardních her z veřejného prostoru. Kajot také uvedl, že končí se sponzorováním brněnského hokejového klubu Kometa.

Brno i řada dalších měst vytlačují hazard ze svých ulic. Méně videoloterijních terminálů ale znamená méně peněz pro zainteresované firmy a ty pak posílají méně na dobročinnost. Firma Kajot, která sponzorovala řadu aktivit včetně brněnské hokejové Komety, proto omezuje svoji štědrost. „Společnost Kajot se vždy snažila chovat společensky odpovědně. Nad rámec zákonem stanovených povinných odvodů za posledních několik let přerozdělila desítky miliónů korun,“ uvedl v tiskovém prohlášení vedoucí marketingového oddělení Kajotu Michal Binka.

Právě do měst, která proti hazardu bojují, už ale od Kajotu peníze nepotečou. „Společnost ukončí podporu v lokalitách, kde je jí zakázáno legálně podnikat. V ostatních městech bude i nadále pokračovat v podpoře veřejně prospěšných projektů v oblasti sportu, kultury a ostatních charitativních projektech,“ dodal Binka.

Plné znění tiskového prohlášení Kajotu najdete zde.

V Brně ztrátu sponzora nejvíc pocítí hokejový klub Kometa, který Kajot podporoval ještě před jeho vstupem do nejvyšší české hokejové soutěže v roce 2009. „Po celou dobu spolupráce jsme stáli po boku klubu a fanoušků Komety a snažili se podporovat dobrou věc. Po nastolení prohibice herního a zábavního průmyslu ve městě Brně jsme však byli nuceni se s vedením klubu domluvit na pozastavení podpory,“ uvedl Kajot s tím, že prezentace jejich loga zůstane na dresech hráčů a Kajot Areně (dříve hala Rondo) až do konce sezony.

Rondo nebo Kajot Arena?

Největší víceúčelová hala známá pod jménem Hala Rondo vznikla v 70. letech podle návrhu známého brněnského architekta Ivana Rullera. Základní kámen byl položen v roce 1972, Rondo bylo otevřeno v roce 1982. Hala patří městské společnosti Starez Sport, která spravuje brněnská sportoviště. Starez halu pronajímá hokejovému klubu Kometa, která si spolu s halou pronajala i marketingová práva. Rondo, tři dekády známé pod původním názvem, Kometa v roce 2011 přejmenovala podle svého hlavního sponzora na Kajot Arenu.

Samotná Kometa se k věci vyjádřila jen stroze. „Chtěli bychom poděkovat za dlouhodobou podporu našeho klubu. Prostředky, které z ní plynuly, byly využívány zejména na provoz haly, ve které působí náš klub, včetně hokejové mládeže,“ stojí ve vyjádření vedení hokejového klubu.

Kajot nepodporoval jen brněnský hokej, peníze posílal také na baseball, futsal, florbal, stolní tenis, lyžování a jiné menší sporty. Peníze tekly také Nadaci Terezy Maxové. „Veškerá podpora těchto projektů je bez možnosti legálně podnikat neproveditelná, z toho důvodu jsou veškeré dotace na podporu sportu, kultury a charitativních projektů ze strany společnosti Kajot pozastaveny,“ uzavřel Binka s tím, že v místech, kde není hazard zakázán, bude sponzoring pokračovat.

Brno jde tvrdě proti hazardu

Na prvním letošním zasedání schválili brněnští zastupitelé novou podobu městské vyhlášky, která reguluje hazard v celém Brně. Vycházeli přitom z přání jednotlivých městských částí, které se vyjádřily, zda na svém území hazard chtějí a případně kde. Pro nulovou variantu se vyslovilo hned 23 městských částí, šest jich hazard omezuje s výjimkami. Hrát na automatech mohou lidé například v konkrétním podniku nebo na některých ulicích.

Ministerstvo financí nyní musí nepovolené herny a videoloterilní terminály zrušit, zahájí přitom správní řízení na každý jednotlivý automat. Kvůli odvolacím lhůtám se ale rušení může protáhnout i na roky. Aby ministerstvo vedlo správní řízení podle aktuálně platné vyhlášky, musí pozastavit i ty, které už běží.

Spolu s vyhláškou, která reguluje samotný hazard, chtělo město tvrdě potlačit i reklamu na hazardní hry. Zakázaná měla být reklama na loterie a hazardní hry na všech veřejných místech v Brně. V takovém případě by vadil i sám název Kajot Arena. Magistrát před tak radikálním zásahem ale varovalo ministerstvo vnitra, které upozornilo, že podaný návrh není v souladu se zákonem o reklamě. Z konečného znění vyhlášky tak razantní regulace vypadla, zatím je zakázaná propagace hazardu přímo ve výlohách heren.