Problémy VOKD se prohlubují. Přichází o zakázky a bude propouštět

Ostrava - Problémy známé ostravské stavební společnosti VOKD se prohlubují. Hromadí se jí nedokončené stavby i výpovědi smluv zakázek. Vedení firmy také oznámilo, že na začátku března a dubna bude dál propouštět. O práci přijdou desítky lidí.

Téměř hotova měla být velká zakázka v areálu bývalého Dolu Hlubina v Ostravě-Vítkovicích. Kvůli neplnění termínů zrušilo Sdružení Dolní oblast Vítkovice s VOKD smlouvu. „VOKD mělo provést kompletní rekonstrukci bývalé kompresorovny, kompletní rekonstrukci starých koupelen,“ potvrdil Rodan Broskevič, vedoucí odboru strukturálních fondů firmy Vítkovice ze sdružení Dolní oblast Vítkovice, které je zadavatelem zakázky. Na rekonstrukci objektů získalo z Evropské unie dotaci dvě stě milionů korun. Přestavba má být dokončena do konce letošního roku, což lze těžko stihnout, když sdružení teprve teď vypisuje nové výběrové řízení. „Pokoušeli jsme se vyjednat prodloužení termínu do příštího roku, ale nepovedlo se. Jsme pod velkým tlakem,“ řekl Broskevič.

Zpoždění mají i další stavby VOKD - například rekonstrukce kulturního domu Akord nebo přestavba Hvězdárny a planetária Johanna Palisy.

Ve VOKD teď pracuje zhruba pět set lidí, kteří už opakovaně nedostali včas výplaty. „Vyplácení mezd řešíme permanentně. K dnešnímu dni jsou vypořádané mzdové nároky do prosince 2013,“ informoval předseda odborů VOKD Václav Sacha. Firma, která postavila v regionu řadu významných staveb, se v příštích měsících chystá propustit zhruba padesát lidí.